Adana'da 105 Bin Ton Yer Fistigi Rekoltesi Bekleniyor

Adana’da bu yil 105 bin ton yer fistigi rekoltesi beklendigi bildirildi.

Adana'da 105 Bin Ton Yer Fistigi Rekoltesi Bekleniyor
Türkiye’nin yer fistigi üretiminin yarisini karsilayan Adana’da ova kesimlerde birinci ürün olarak ekimi yapilan yer fistiginda su siralar hummali bir hasat dönemi yasaniyor. Ilk hasatlarin yapildigi Karatas ilçesi Tuzla bölgesinde bir yandan tarladaki yer fistiginin sökümünü yapan üreticiler bir yandan da üç ile bes gün tarlada kurumaya biraktiklari fistigin patozlama islemi ile ugrasiyor.

Ülkemizde bitkisel yag kaynagi olarak üretilen yagli tohumlu bitkiler arasinda, üretim miktari açisindan dördüncü sirada yer alan yer fistiginda geçen yil Türkiye Istatistik Kurumu verilerine göre 186 bin ton olan üretimin 92 bin tonunu Adana üretti.

Karatas ilçesi Tuzla ve Tabaklar Mahallelerinde üreticilerle bir araya gelen ve yer fistigi hasadini yerinde inceleyen Adana Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, yer fistiginda Türkiye üretiminin yarisinin Adana’dan karsilandigini ve ilin fistik üretiminde birinci sirada yer aldigini ifade etti.

Adana’da bu yil 250 bin dekar alanda yer fistigi ekiminden 106 bin ton üretim beklediklerini ifade eden Tekin, “Üretilen fistiklarimiz genelde iç piyasada tüketiliyor. Zaman zaman ihracata da konu oluyor. Verimlerimiz bu yil gayet iyi. Ortalama 500 kilogram verim aliniyor. Fiyat olarak da fistik 60-70 lira bandinda satiliyor. Yer fistigi üretiminin tercih edilmesinin sebebi diger ürünlere göre getirisinin daha yüksek olmasi. Üreticilerimiz verimden ve fiyattan memnun.” dedi.

Yer fistiginin yaginin çikarilmasinin sanayide önem arz ettigini de vurgulayan Tekin, çerezlik olarak degerlendirilemeyen yer fistiginin sanayide yag hammaddesi olarak kullanildigini da sözlerine ekledi.

Karatas Aydinlar Mahallesi çiftçilerinden Süleyman Gül ise 62 dekara alanda yer fistigi üretimi yaptigini belirterek, 55-65 lira arasinda olan fiyatin üretici için iyi bir rakam oldugunu belirterek, “Verimlerimizde bu yil. Üretimden memnunuz.” seklinde konustu.

Adana genelinde karpuz hasadi sonrasinda ikinci ürün olarak ekimi yapilan yer fistiklarinin da Ekim ayi basinda hasadinin yapilmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA