Unutulmaya Yüz Tutan Kagni Arabasi Dekor Oldu

Geçmiste çiftçiler tarafindan siklikla kullanilan kagni arabasi gelisen teknolojiyle beraber dekor malzemesi haline geldi. Sivas’ta yasayan Ismail Senol, hatiralarini canlandirmak için yaptigi kagni arabasini bahçesinde sergilemeye basladi.

Unutulmaya Yüz Tutan Kagni Arabasi Dekor Oldu
Sivas’in Zara Ilçesine bagli Eymir köyünde dogup büyüyen Ismail Senol, çocukluk yillarinda kullandiklari kagni arabasini gelecek nesillere göstermek için yeniden yapti. Köyde bulunan evinin bahçesine atölye insa eden Senol, yaklasik 1 ayda kagni arabasi yapti.

Kagninin yani sira tirmik, anadut gibi el araçlari da yapan Senol, yaptigi eserleri evinin bahçesinde sergiliyor. Eski esyalara ragbetin oldukça fazla oldugunu söyleyen Ismail Senol, kagni arabasi ustasi bulunmadigi için artik yapilmadigini söylüyor.

“Merakimdan yaptim”

Yaz aylarinda Sivas’a gelerek atölyesinde tamirat tadilat yaptigini ifade eden Ismail Senol,

“Ben kagni arabasi yapma serüvenim merakla basladi.

Babam karasaban, çit, kagni arabasi yapardi. Bende de marangozluk yoktu ama babamdan kalan bir merak vardi. Babamdan bir sey kalmamisti köyde. Gösteris olarak yaptim” ifadelerini kullandi.

“Ragbet olsa da yapan usta yok”

Eskilerde siklikla kullanilan arabalarin simdilerde dekor malzemesi oldugunu ifade eden Senol, sözlerini su sekilde sürdürdü:

“Eskiden devamli bunlar kullaniliyordu. Bunlar traktörün gördügü isi görüyordu. Ot, odun gibi seyleri tasimak için kullanilirdi. Simdi de süs esyasi olarak kullaniyoruz. Bunlara ragbet olsa da yapan usta yok. Ben zevk için yaptim. Ticaretini yapmiyorum. Köyümüzde bir tane arabamiz olsun dedim. Insanlar buraya geliyor fotograf çekiliyorlar.”
Kaynak: İHA