Türkiye'nin 'Maldivleri' Salda Gölü Kizil Geyiklerine Kavustu

Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü devam edilen “Nesli tehlike altinda olan türlerin tekrar eski yerlerine kazandirilmasi” projesi çerçevesinde Bursa Uludag Üniversitesi yerleskesi içerisinde bulunan “Kizil Geyik Üretme Istasyonu”’ndan 4 adet kizil geyigin nakli Burdur’a gerçeklestirildi.

Türkiye'nin 'Maldivleri' Salda Gölü Kizil Geyiklerine Kavustu
Ilk etapta 4 adet kizil geyigin naklini hedefleyen Doga Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlügü ekipleri, Yaban Hayati Teknikeri Aziz Güler’in bir aylik kapana alistirma çalismalari sonrasinda, yeteri kadar geyigin yakalama kapanina girmesi için 48 saat araliksiz nöbet tuttu.

Ayni anda 4 adet geyigin kapana girmesi ile baslayan nakil sürecinde DKMP 2. Bölge Müdürlügü Veteriner Hekimleri Nihal Bilgici Yildiz ve Azizcan Sezer adeta zamana karsi bir yaris vererek kizil geyiklerin Bursa’dan Burdur’a tasinmasi için gerekli çalismalara basladi.

Öncelikle yakalama kapani içerisindeki kizil geyikler tek tek kapan içerisindeki huniye alinarak boynuz kesme islemi için anestezi altina alindi.

Geyiklerin kendilerine verecekleri zarari engellemek için boynuzlari güvenli bir sekilde kesilerek tasima kafeslerine alinmadan önce geyikleri yolculuga hazirlamak amaciyla muayeneleri yapildi.

Yolculuk sirasinda geyiklerin herhangi bir saglik problemi yasamamasi amaciyla multi-vitamin, iç-dis parazit ve benzeri ilaçlari yapildi. Genel saglik kontrolleri de yapilan geyikler tasima kafeslerine alindi.

Yaklasik 10 saat süren yolculuk sirasinda geyiklerin yüksek sicaklik stresine girmemeleri için ara ara mola verilerek kontrolleri yapilarak, su ihtiyaçlari karsilandi.

Gece yarisi saat 3 civarinda Burdur’a ulasan geyikler, DKMP 2. ve 6. Bölge Müdürlügü ekiplerince Burdur Yesilova ilçesi Salda köyü Eseler Dagi mevkiinde dogaya saglikli bir sekilde salindi.
Kaynak: İHA