Haikui Tayfunu Çin'i Vurdu Açiklamasi 3 Kayip

Çin’de etkili olan Haikui Tayfunu cadde ve sokaklari sular altinda birakirken, bir itfaiye aracinin sel sularina kapilmasi sonucu 3 kisinin kayip oldugu belirtildi.

Çin’i bu yil etkisi altina alan 11’inci tayfun olan Haikui Tayfunu, yerel saatle 05.20 siralarinda Fujian eyaletine bagli Dongshan ilçesinde kiyiya vurdu. Guangdong eyaletinde de etkili olan tayfun nedeniyle kiyi kesimlerde siddetli rüzgarlar olustu. Tayfunun yol açtigi siddetli yagislar sonucu sokak ve caddeler sular altinda kalirken, birçok araç da sel sularina kapilarak sürüklendi. Selde mahsur kalanlar arama kurtarma ekipleri ve çevredekilerin yardimiyla kurtarildi.

Fujian eyaletinin baskenti Fuzhou’da tayfun nedeniyle yaklasik 24 saatte 300 milimetreden fazla yagis kaydedildi. Ulusal Yangin ve Kurtarma Idaresi’nin yaptigi açiklamaya göre, Fuzhou kentine bagli Yongtai ilçesinde 9 kisilik ekibi tasiyan bir itfaiye araci kurtarma operasyonu sirasinda sel sularina kapildi. Yapilan açiklamada, itfaiye aracindaki 6 kisinin ekipler tarafindan kurtarildigi, kayip olan 3 kisiyi ise arama çalismalarinin devam ettigi kaydedildi. Tayfun nedeniyle yaklasik 114 bin 400 kisinin güvenli bölgelere tahliye edildigi eyalette, Fuzhou, Xiamen, Quanzhou ve Putian kentlerinde okullarda egitime ara verildi.

Fuzhou ve Quanzhou havalimanlarinda ise çok sayida uçus iptal edildi.

Guangdong’ta seferler iptal edildi

Guangdong eyaletinde tayfun nedeniyle alinan tedbirler çerçevesinde dün itibariyla yaklasik 28 bin balikçi teknesi limanlara dönerken, toplam 2 bin 800 kisinin kiyilardaki siginaklara yerlestirildigi ögrenildi. Kiyi bölgesindeki 25 turistik nokta ile parklarin giris çikislara kapatildigi eyalette, 515 tren ve 23 deniz yolu seferi de askiya alindi. Shantou ve Chaozhou kentlerinde ise okullar kapatilirken, tayfunun batiya dogru ilerlemesinin ardindan siddetinin azalmasinin beklendigi ifade edildi.

Haikui Tayfunu’nun pazar günü Tayvan’in güneyini etkisi altina almasi nedeniyle 116 kisi yaralanmis, 260 bin ev ise elektriksiz kalmisti.
Kaynak: İHA