Kavak Toplum Sagligi'ndan Emziren Annelere Uyari

Kavak Toplum Sagligi Merkezi Baskani Dr. Halil Ibrahim Sahin, emziren annelerin salam, sosis, sucuk, hazir paketli gidalardan uzak kalmalarini istedi.

Kavak Toplum Sagligi'ndan Emziren Annelere Uyari
“Emzirme Haftasi” nedeniyle basin açiklamasi yapan Kavak Toplum Sagligi Merkezi Baskani Dr. Halil Ibrahim Sahin, emziren annelere pratik önerilerde bulunarak, “Anne, emzirmeye bagli olarak sivi ihtiyacinin daha fazla olacagini göz önünde bulundurarak sivi alimini arttirmalidir. En iyi sivi kaynagi su olmakla birlikte ana ögünlerde çorba içilebilir. Salam, sosis, sucuk, hazir paketli gidalar yenmemelidir. Çay kansizlik olusmasina sebebiyet verebilecegi için ögünlerden en az 1 saat önce veya sonra içilmelidir. Hazir meyve sulari, gazli içecekler yerine taze sikilmis meyve sulari tüketilmelidir” dedi.

Saglik Bakanligi’nin anne sütü tesvik politikasi ve Dünya Saglik Örgütü’nün (WHO) önerisine göre saglikli dogan her bebegin dogumdan sonraki ilk yarim- bir saat içinde emzirilmesi ve ilk alti ay sadece anne sütü almasi gerektigini ifade eden Sahin, altinci aydan sonra ise anne sütüne ek olarak tamamlayici ek gidalara baslanarak anne sütünün çocuk 2 yasina gelinceye kadar verilebilecegini kaydetti.

Sahin sunlari söyledi:

“Anne sütü, bebegin ilk 6 ay ihtiyaci olan protein, yag, demir, vitamin gibi her türlü besin degerine içeren ideal besin kaynagidir. Içindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebegi enfeksiyonlardan korur. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulundugu için, çok sicak iklimlerde bile bebege su vermeye gerek yoktur. Anne sütü bebekler için yasamsal öneme sahiptir. Anne sütü bebekleri her türlü enfeksiyondan korur. Ayrica emzirme bebegin annesiyle sevgi bagi kurabilmesi için en iyi iletisim yoludur. Anne sütü bebegi ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastaliklardan korur, çene ve dis gelisiminde önemli rolü vardir. Anne sütü ile beslenmis çocuklar astim, alerji, çocuk diyabeti gibi hastaliklara karsi daha dirençli olmaktadir. Anne sütünün içinde yeterli demir oldugu için emzirilen bebeklerde kansizlik görülmez. Ayrica anne sütü alan bebeklerde pisik, karin agrisi ve kabizlik daha az görülür. Bebegin ruhsal, bedensel ve zeka gelisimine yardimci olur.”

Emzirmenin anneye ve bebege faydasina da deginen Dr. Halil Ibrahim Sahin, “Emzirmenin anneye faydasi da dogumdan hemen sonra emzirme, dogum sonrasi kanama miktarini azaltir. Annenin sagliginda koruyucu etkisi vardir; gögüs kanseri, yumurtalik kanseri, kemik erimesi ve anemi risklerini azaltir. Anne emzirirken salgilanan oksitosin hormonu aslinda mutluluk hormonudur. Ayni zamanda annenin dogum öncesi vücut yapisina yeniden kavusmasini kolaylastirir, hem rahim toparlanmasi hem de alinan kilolarin verilmesini kolaylastirmaktadir. Anne sütü alan bebek her ay 500-600 gram kilo aliyorsa ve günde 6-8 kez bol miktarda açik renkli idrar yapiyorsa süt miktari yeterlidir. Eger anne sütü yeterli degilse, bebek sik sik emzirilmelidir. Çünkü emzirdikçe süt miktari artar. Emzirme sirasinda bebek memeye dogru pozisyonda yerlestirilmelidir. Emziren anneler yeterli ve dengeli beslenmeli ve bolca sivi tüketmelidir. Biberon ve yalanci emzik, bebegin emme refleksinin azalmasina neden olabilecegi için tercih edilmemelidir. Ek besinlere erken baslanmamalidir. Daha çok süt üretmek için tek yapilmasi gereken çok emzirme esittir çok süttür. Bu sebeple bebek her istediginde emzirilmeli” seklinde konustu.

Kaynak: İHA