Kamu Müteahhitleri Diyarbakir'da Bir Araya Geldi

Kamu Müteahhitleri ve Is Insanlari Dernegi (KAMIAD) ve Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi (DTSO) is birliginde "Kamu Ihaleleri ve E-Ihale Bilgilendirme Toplantisi" yapildi.

Kamu Müteahhitleri Diyarbakir'da Bir Araya Geldi
Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi (DTSO) ve Kamu Müteahhitleri ve Is Insanlari Dernegi (KAMIAD) ile ortaklasa düzenlemis oldugu ‘’Kamu Ihale Mevzuatindaki son gelismeler’’ konulu bilgilendirme toplantisina DTSO Baskani Mehmet Kaya, Meclis Baskani Nevin Il, KAMIAD Baskani Ali Adigüzel, KAMIAD Baskan Vekili Nedim Simsek, Türkiye Müteahhitler Birligi Baskani Erdal Eren, Mardin TSO Baskani Hatip Çelik ve çok sayida is adami katildi.

Toplantida konusan DTSO Baskani Kaya, Diyarbakir için çok önemli bir toplanti oldugunu ve üyelerinin büyük bir kisminin insaat sektörü ve insaata bagli sektörlerde faaliyet yürütmesi açisindan da önemli bir toplanti oldugunu söyledi.



Diyarbakir için önemli olan bu tarz etkinliklere her zaman oda olarak destek verdiklerini belirten Kaya, “Insaat sektörü Türkiye’nin çok önemli bir lokomotifidir. Bu sektörde yapilan açiklamalara baktigimiz zaman 6 milyon insanin istihdam edildigini görüyoruz. Bu açidan baktigimiz zaman insaat sektöründe yasanan sorunlar çok önemlidir. Diyarbakir’da ve bölgede çözemedigimiz en önemli sorunlardan biri finansa erisimdir. Diyarbakir’da büyüyen firmalarimiz finansa erisimde yasadiklari sorunlardan kaynakli merkezlerini disariya tasimak zorunda kaliyorlar. Bir diger önemli sorunda gerek kamuda gerekse de yerel yönetimlerde kamu müteahhitlerimize yaptiklari islerde keyfi bir sekilde ödeme yapilmiyor. Kamu müteahhitlerinin bu sorunun çözülmesi için yasal bir düzenleme yapilmasi gerekiyor” dedi.

Daha sonra konusan KAMIAD Baskani Ali Adigüzel, “KAMIAD Türkiye Bulusmalari Diyarbakir” programinda öncelikle bu program için ev sahipligi yaparak destek olan, Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasina tesekkür ettigini ifade etti.

Insaat sektörü, Türkiye ekonomisinin ana lokomotiflerinden biri olarak, yaklasik 250 alt sektörü bünyesinde barindiran ve milyonlarca kisiyi istihdam eden, çok önemli bir is kolu oldugunu dile getiren Adigüzel, “Dogrudan ve dolayli olarak birçok is kolunu etkileyen insaat sektöründe, olusacak herhangi bir olumsuzluk, ekonomik açidan tüm alt sektörlere, domino etkisi olusturmaktadir. Seçim sonrasi döviz kurlarindaki artis ve deprem sonrasi isçilik ve tedarik sikintisi nedeniyle olusan yapi malzeme fiyatlarindaki artislar nedeniyle ‘‘ilave fiyat farki’’ ve ‘‘kosulsuz tasfiye’’ hakkidir. Bunun yaninda ihalelerde Fiyat farki hesabi yapilirken; reel piyasa fiyatlarinin yansitilmasini, zaruret olarak görmekteyiz. Son yillardaki artislar sonucu yasakli duruma düsen yükleniciler için ‘‘sicil affi’’ ve ‘‘rücu davalarinin iptali’’ konusu da diger taleplerimizdir” diye konustu.

Türkiye’de en çok degistirilen kanunlarin basinda yer alan kamu ihale kanunu, buna bagli mevzuat ve yönetmelikler olduguna deginen Adigüzel, “Durum böyle olunca, maalesef birçok meslektasimiz, degisen yasayi ve bu süreçleri takip edememekte veya degisen mevzuat ile ilgili birçok ayrintiyi gözden kaçirabilmektedir. Bu durumda hem meslektaslarimiz magdur olmakta hem de idarelerdeki isleyis süreci gereksiz yere uzamaktadir. KAMIAD ailesi olarak bugüne kadar, meslegimizin ihtiyaç duydugu bilgilendirme toplantilarini organize ederek, kurulus maksadimiza hizmet ediyoruz” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Av. Mehmet Çalisir, “kamuya is yapan yüklenici firmalarin vergi iadeleri” ile program konugu Ahmet Gez, “kefalet senedi” konusunda katilimcilari bilgilendirdi.
Kaynak: İHA