Baskan Ataç Berlin'de Örnek Çalismalari Anlatti

Tepebasi Belediye Baskani Dt. Ahmet Ataç, V.IN.E projesi çerçevesinde Berlin’de gerçeklestirilen toplantiya katildi.

Baskan Ataç Berlin'de Örnek Çalismalari Anlatti
Tepebasi Belediye Baskani Ahmet Ataç, gerek yurt içinde gerekse yurt disinda Tepebasi Belediyesi’nin tüm dünyaya örnek olan projelerini anlatmaya devam ediyor. Almanya Inclusive Solutions Dernegi koordinatörlügünde Türk-Alman Kardes-Kentler Federasyonu, Tepebasi Belediyesi ve Sisli Belediyesi ortakliginda Subat 2023’te baslayan ve Ekim 2024’te sonuçlanacak olan projenin ikinci toplantisi Türk-Alman Isverenler Birligi’nde (TDU) ev sahipliginde yapildi.

Baskan Ataç Tepebasi Belediyesi’nin çalismalarini anlatti

Toplantinin ilk bölümünde Berlin Parlamentosu’nda gerçeklesen toplantida, katilimci belediyeler yaptiklari çalismalar hakkinda bilgi verdi. Tepebasi Belediyesi’nin yenilebilir enerji ile ilgili hayata geçirdigi çalismalari anlatan Baskan Ataç, yapilan çalismalar nedeniyle Türkiye’ye iki ödül getirdiklerini anlatti.

“Yenilenebilir Enerji konusunda lider belediyeyiz”

Baskan Ataç, “Tepebasi Belediyesi, yenilenebilir enerji konusunda çok yetkin bir belediye. Hatta lider bir belediye. 2014 yilinda Avrupa Komisyonu’nun açmis oldugu akilli sehirlerin hizlandirilmasiyla ilgili yaptiklari bir projeyi Türkiye’de kazanan tek belediyeyiz. Bu projenin 3 bileseni vardi. Projede bir bölge istiyorlar ve oranin akilli sehir haline getirilmesi isteniyordu. Biz de kendi mülkiyetimiz olan Yasam Köyü olarak adlandirdigimiz bölgemizi akilli sehir yapma vaadini verdik. Öncelikle oradaki binalarin enerji kayiplarini en aza indirmek için çalismalar yaptik. Ikincisi ulasim. Gerçi ulasim ilçe belediyelerinin degil ama projede oldugu için 4 adet elektrikli otobüs, 22 adet de hibrit araç, 30 tane de elektrikli bisiklet aldik. Türkiye’de elektrikli otobüsü kullanan ilk belediyeyiz. Son adim da bunu yayginlastirma. Bu iklimsel krizin bu kadar yaygin oldugu süreçte Tepebasi Belediyesi böyle bir projeyi çözdü. Yüzde 53 enerji tasarrufumuz var. Araçlarda ise hemen hemen yüzde 100 enerji tasarrufumuz oluyor. Bu Türkiye’de tek bir proje olarak 5 yilda o bölgemizi akilli sehir haline getirdik ve biz bu çalismalarimizla iki ödül kazandik. Küresel model ödülünü ve ‘Çevre Oscar’i’ olarak da adlandirilan Ulusal Enerji Küresi Ödülünü aldik. Bu bahsedilen iki ödülü de Tepebasi Belediyesi’nin yaptigi çalismalar neticesinde aldik” ifadelerini kullandi.

Berlin Eyaleti’nin politikalari anlatildi

Toplantinin ikinci bölümünde ise Berlin Eyaleti’nin engelli bireylere yönelik katilim politikalari anlatilarak Federal Engellilik Yasasi, Engelli Komisyonu ve Engelli Danisma Kurulu’nun rolü hakkinda bilgi verildi.

Tepebasi Belediyesi’nin kardes sehri olan Treptow-Köpenick Belediyesi’nin Danisma Kurulu da çalismalarini anlatan sunum gerçeklestirdi.

Söylesi gerçeklestirildi

Toplantinin ardindan ise Baskan Ataç, Türk-Alman Is Adamlari Dernegi’nde düzenlenen söylesiye katildi.

Burada Dernek Kurucu Baskani Remzi Kaplan’in moderatörlügünde Baskan Ataç ve Sisli Belediye Baskani Muammer Keskin Cumhuriyetin Ikinci Yüzyili üzerine söylesi gerçeklestirdi.

Büyükelçi ziyaret edildi

Baskan Ataç Berlin temaslari çerçevesinde Büyükelçi Ahmet Basar Sen’i makaminda ziyaret etti. Ziyarette yapilan çalismalar hakkinda fikir alisverisinde bulunuldu. Baskan Ataç, ziyaretinde Büyükelçi Sen’e camdan yapilmis Devrim Arabasi figürü hediye etti.

V.IN.E projesi nedir?

Tepebasi Belediyesi’nin ortagi oldugu V.IN.E projesi, özel egitim ihtiyaci olan bireyler için kapsayici mesleki egitim ve ögretim firsatlarini nasil destekleyebileceklerini, gelistirebileceklerini, is deneyimlerini, bilgilerini ve en iyi uygulamalarini paylasacaklari teknolojik bir sistemin Berlin/Almanya, Tepebasi/Eskisehir ve Sisli/Istanbul’da uygulanmasi sürecini kapsiyor.

AB tarafindan desteklenen projenin devaminda ise Alman heyet gelecek yil mart ayinda Eskisehir’e gelerek Tepebasi Belediyesi’ndeki çalismalari inceleyecek.

Berlin Parlamentosu’nda düzenlenen toplantiya Tepebasi Belediye Baskani Dt. Ahmet Ataç’in yani sira Berlin Parlamentosu Baskan Yardimcisi Dennis Buchner, Inclusive Solutions Dernegi Baskani Stefan Schenck, Türk Alman Isverenler Birligi Baskani Remzi Kaplan, Türk-Alman Kardes Sehirler Federasyonu Baskani Özcan Mutlu, Sisli Belediye Baskani Muammer Keskin, Berlin’deki ilçe belediye temsilcileri ile eyalet milletvekilleri katildi.

Kaynak: İHA