Bakan Isikhan Açiklamasi 'Enflasyonun Getirmis Oldugu Yükü Azaltmak Hepimizin Ortak Hedefidir'

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, Atasehir’de Çalisma Hayati Istisare Toplantisi’na katildi. Bakan Isikhan, “Enflasyonun getirmis oldugu yükü azaltmak hepimizin ortak hedefidir. Dolayisiyla yil sonunda asgari ücrette bu yükü hafifletmek adina önemli bir gündemimiz oldugunu söyleyebiliriz” dedi.

Bakan Isikhan Açiklamasi 'Enflasyonun Getirmis Oldugu Yükü Azaltmak Hepimizin Ortak Hedefidir'
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, Atasehir’de Türkiye Isveren Sendikalari Konfederasyonunun düzenledigi Çalisma Hayati Istisare Toplantisi’na katildi.

Bakan Isikhan’a TISK yönetim kuruluna üye olan sendikalarin yöneticileri de eslik etti. Bakan Vedat Isikhan toplantida, çalisma hayatinin yapisal sorunlarinin çözülebilmesi için açiklamalarda bulundu. Toplanti sonrasi Bakan Isikhan’a TISK Yönetim Kurulu Baskani tarafindan hediye takdim edildi.

“Sorunlari çözme konusunda samimi irade ortaya koymanin en önemli geregi sosyal diyalog süreçlerini isletmektir”

Toplantida konusan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, “Bakanlik olarak buradaki rolümüz ise bu diyalog, istisare ve uzlasi ortamini saglamak ve bunu kurumsal hale getirmektir. Biz endüstri iliskilerinin üç sosyal tarafini; yani kamu, isveren ve çalisanlari sosyal ortak olarak görüyoruz. Zira; degisen endüstri iliskileri ortak hareket etmemizi zorunlu kiliyor. Hiç kuskusuz, isçi, isveren ve kamu yönetiminin temsil ettigi sosyal ortaklarin uyum içinde hareket etmesi, çalisma barisini saglama, ekonomiyi büyütme ve istihdami artirmada güçlü bir etkendir. Çalisma hayatinin yapisal sorunlarinin çözülebilmesi, çalisma barisinin saglanmasi ve istihdamin artirilmasi için bu üçlü yapida yer alan her bir aktörünün çözüme katki saglamasi gerekiyor. Türkiye yüzyilinda, devletimizi; istihdam sartlarini kolaylastiran, çalisma hayatini düzenleyen, isverenin  ve girisimcinin önünü açan, isçinin ve diger çalisanlarin hakkini koruyan bir aktör  olarak görmemiz gerekir. Sorunlari çözme konusunda samimi irade ortaya koymanin en önemli geregi sosyal diyalog süreçlerini isletmektir” dedi.



“Basta IS-KUR ve SGK araciligiyla istihdami artirmak amaciyla isverenlerimize çesitli tesvik ve destekler sagliyoruz”

Sözlerine devam eden Bakan Isikhan, “Isverenlerimizin yolunu açmak için; yani yatirim ortamini iyilestirmek ve piyasa dinamiklerini güçlendirmek için tedbirler aliyoruz. Bu amaçla hükümetlerimiz dönemlerinde Yatirim Ortamini Iyilestirme Koordinasyon Kurulu kuruldu ve bu kurul etkin bir sekilde çalismaya devam ediyor. Isverenlerimizin, yatirim yaparak, daha fazla çalisan istihdam etmesi için her türlü gayreti gösteriyoruz. Basta IS-KUR ve SGK araciligiyla istihdami artirmak amaciyla isverenlerimize çesitli tesvik ve destekler sagliyoruz. 2003’ten bu yana yatirimlari gelistirmek ve yeni is ortamlari olusturmak için isverenlerimize yüksek tutarli tesvikleri saglamaya devam ediyoruz. Amacimiz tüm bireylerin mutlu oldugu müreffeh bir toplum olusturmaktir. Bunun en önemli hedefi ise herkesi is ve as sahibi yapmaktir” diye konustu.



“Ekonomide birinci önceligimiz tüm vatandaslarimizin refahini mümkün olan en üst seviyeye çikarmaktir”

Isikhan, “Bildiginiz gibi, son dönemde atilan adimlarla enflasyondaki yükselisin geçici oldugu artik her geçen gün daha iyi görülmektedir. En son Sayin Cumhurbaskanimizin açikladigi orta vadeli program ise ekonomimizin yol haritasini net bir sekilde ortaya koymustur. Ekonomide birinci önceligimiz tüm vatandaslarimizin refahini mümkün olan en üst seviyeye çikarmaktir. Enflasyonun getirmis oldugu yükü azaltmak hepimizin ortak hedefidir. Dolayisiyla yil sonunda asgari ücrette bu yükü hafifletmek adina önemli bir gündemimiz oldugunu söyleyebiliriz. Gerek sizlerle gerekse isçilerimizin temsilcisi konumundaki konfederasyonlar ile istisare içinde olmali; bu süreçte karsilikli anlayisi ve is birligini tesvik etmeliyiz” dedi.



“Isverenler ve isçiler, ayni gemide yol aliyorlar”

Isikhan, “Unutmayalim ki, isverenler ve isçiler, ayni gemide yol aliyorlar. Her iki taraf da ülkemizin refahina katki saglamak için önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle, gelecekteki zorluklari asmak ve ekonomik istikrari sürdürmek için birlikte çalismamiz ve içinde bulundugumuz sartlarin özellikle sabit gelirli çalisanlar açisindan ne denli zorlu oldugunu dikkate almamiz gerekiyor. Sonuç olarak, Aralik ayinda baslayacak olan 2024 yilinda geçerli olacak asgari ücret artisiyla ilgili çalismalari sizlerle ve isçi sendikalari konfederasyonlarimizla istisare halinde sürdürecegiz. Birlikte çalisarak, is dünyamizi güçlendirebilir, isçimizin yüzünü güldürebilir ve ülkemizin ekonomik kalkinmasina katki saglayabiliriz” diye konustu.

Kaynak: İHA