Aliyev Açiklamasi 'Ermenistan Hükümeti 20 Eylül'e Kadar Yasanan Olaylari Dogru Analiz Ederse Baris Yakindir'

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev 2. Ulusal Sehir Planlama Forumu’nda yaptigi konusmada, “Eger Ermeni hükümeti 2019’dan 20 Eylül 2023’e kadar yasanan olaylari dogru analiz ederse baris yakindir” dedi.

Aliyev Açiklamasi 'Ermenistan Hükümeti 20 Eylül'e Kadar Yasanan Olaylari Dogru Analiz Ederse Baris Yakindir'
Birlesmis Milletler Insan Yerlesimleri Programi (UN-HABITAT) ile Azerbaycan Devlet Sehir Planlama ve Mimarlik Komitesi’nin is birligiyle gerçeklestirilen “Sehir Planlama Haftasi 2023” etkinlikleri kapsaminda Karabag bölgesindeki Zengilan’da 2. Ulusal Sehir Planlama Forumu düzenlendi.

Açilis töreninde Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev “ekonomik kalkinmanin ve esitsizliklerle mücadelenin itici gücü olarak sürdürülebilir sehirler” konulu 2. Ulusal Sehir Planlama Forumu’nun açilis töreninde konusma yapti.

“Dogu Zengezur yeniden insa ediliyor”

Aliyev, forumda 400’e yakin katilimcinin yer aldigi belirterek, "Bu, dostlugumuzun bir tezahürüdür, isgal sirasinda tamamen yok edilen topraklarin yeniden insasina yönelik ortak çikarimizin bir tezahürüdür. Bugün Karabag’in tamami gibi Dogu Zengezur da sifirdan yeniden insa ediliyor. Karabag’dan göçe zorlanan vatandaslarimizin ilk geri döndügü bölge Zengilan oldu. Akilli köy Agali, hayata geri döndü ve sakinler orada mutlu bir sekilde yasiyor. Insanlarin köklerine ne kadar bagli olduguna sahit oldum. Vatanini hiç göremeyen genç nesil geri döndü. Bu, Azerbaycan halkinin köklerine ne kadar derinden bagli oldugunu gösteriyor. 2025 yilinda, belki biraz daha erken Zengilan sehrinin ilk sakinleri vatanlarina geri dönecek” dedi.



“Zengilan’i önemli bir ulasim merkezi olarak görüyoruz"

Zengilan ilinin ulasim koridorlari üzerinde yer aldigini vurgulayan Aliyev, “Biz Zengilan’i önemli bir ulasim kavsagi olarak görüyoruz. Çünkü cografi konumu bunu gerekli kiliyor. Zengilan Uluslararasi Havalimani’nin insasi bu bölgenin kalkinmasinda önemli bir faktör olmustur. Insanlarin ulasimini kolaylastiracak. Ileride Zengilan’a gelecek olan yabanci turist sayisinin çok olacagina eminim. Çünkü bu bölge Azerbaycan’in en güzel yerlerinden biridir. Ormanlar, nehirler, göllerle essiz bir ekosisteme sahip olan Zengilan en büyük varliklarimizdan biridir” ifadelerini kullandi.

“Karabag’in restorasyonu için gelecek yil en az 2,4 milyar dolar ayrilacak”

Aliyev, Ikinci Karabag Savasi’nin sona ermesinin ardindan Azerbaycan bütçesinden Karabag’daki yeniden insa çalismalarina 7 milyar ABD dolari harcandigini kaydetti.

Aliyev, “Gelecek yil için planladigimiz minimum bütçe 2,4 milyar dolar olacak. Büyük Dönüs Programi’nin uygulanmasi bir numarali görevimizdir. Buraya dönebilmek için 30 yildir bu firsati bekliyorlardi. Sanli zaferimizle sonuçlanan Ikinci Karabag Savasi onlar için bu kosullari olusturdu. Bugün bizden bir an önce kendilerini vatanlarina geri döndürmemizi bekliyorlar” dedi.



“Karabag’da 8 il ve 92 köyün imar plani onaylandi”

Önümüzdeki yillarda özellikle Susa ve diger sehirlerde büyük ölçekli konut projelerinin hayata geçirilecegini hatirlatan Aliyev, “Bu programimizin ayrilmaz bir parçasidir. Karabag’da su ana kadar 8 il ve 92 köyün imar plani onaylandi, 30 köyün de temeli atildi” diye konustu.

2 binden fazla vatandasimiz evlerine döndü ve sayilari yil sonuna kadar 5 bin 500’e ulasacak” ifadelerini kullandi.

“Horadiz’den Zengilan’a uzanan demiryolu yakin zamanda hizmete girecek”

Zengezur koridorunun Azerbaycan kismindan geçen demiryoluna deginen Aliyev, “Bugün Horadiz-Zengilan demiryolunun insaati aktif bir asamada olup ulasim koridorunun bu önemli kismi da yakin zamanda hazir olacak. Bu, Azerbaycan’in ana topraklarini Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’ne baglayacak bir projedir. Oradan demiryolu Iran ve Türkiye’ye geçerek en sonunda Avrupa’ya ulasacak. Bu projeyi yakin zamanda hayata geçirecegiz. Yani Zengilan çok önemli bir ulasim merkezi olacak” seklinde konustu.



“Ermenistan hükümeti Azerbaycan’la baris yapmak isteseydi bunu yapabilirdi”

Mevcut Ermeni hükümetine dair umutlarin abartildigini belirten Aliyev, “Mevcut Ermenistan hükümeti Azerbaycan’la baris yapmak isteseydi bunu yapabilirdi. Azerbaycan buna hazirdi, uluslararasi arabulucular ve eski esbaskanlar (Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati-AGIT) bunu biliyordu. Biz bunu Azerbaycan’in toprak bütünlügünün yeniden tesis edilmesi temelinde barisçil bir sekilde çözmeye hazirdik” dedi.



“Karabag’daki Ermeni nüfusunun haklarini güvence altina alacagiz”

Aliyev, “Karabag’daki Ermeni nüfusunun haklarini güvence altina alacagiz. Onlara yeniden entegrasyon ve haklari konusundaki görüslerimizi zaten sunduk. Onlarin dini, egitim, kültürel, belediye haklari saglanacak ve bütün bu konular uluslararasi sözlesmelere uygun olarak çözülecek. Bunlar Azerbaycan’in taraf oldugu tüm sözlesmelere, Anayasamiza ve uluslararasi yükümlülüklerimize uygun olarak uygulanacaktir” ifadelerini kullandi.

“Artik topraklarimizda ’gri’ bölgeler kalmamis, bölücülüge son verilmistir”

Karabag’daki bölücü Ermeni rejiminin artik mevcut olmadigini belirten Aliyev, “Yani artik topraklarimizda ’gri’ bölgeler kalmamis, kaçak yapilar kalmamis, bölücülüge son verilmistir. Bu, güçlü siyasi irademizin göstergesidir. Bu, Azerbaycan hükümetinin Ermenistan’la barisa hazir oldugunu gösteriyor. Bu iyi bir sinyal. Bazilari hala intikamci fikirlerle yasiyor. Bu, onlarin bu fikirlerinden vazgeçmeleri için güçlü bir sinyal” dedi.



“Ermenistan hükümeti 20 Eylül’e kadar yasanan olaylari dogru analiz ederse baris yakindir”

20 Eylül’de Karabag’daki Ermeni güçlerine silahlarini birakip oradan ayrilmalari konusunda uyarida bulunduklarini ifade eden Aliyev, “Bu oldu ve sözümüzü tutuyoruz. Eger Ermeni hükümeti 2019’dan 20 Eylül 2023’e kadar yasanan olaylari dogru analiz ederse baris yakindir. Bizim gelecege yönelik vizyonumuz budur, bölgenin gelecegine iliskin vizyonumuz budur. Uluslararasi aktörlerin ve komsularimiz Azerbaycan’in tutumunun yapici oldugunu görecegine inaniyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA