Dag Keçileri Dogal Hayatlarinda Görüntülendi

Dünya Doga Koruma Birliginin (IUCN) yayinladigi nesli tükenme tehlikesi altinda olan türlerin kirmizi listesinde bulunan yaban keçileri, Erzurum’un Uzundere ilçesinde sürü halinde sarp kayaliklarda ve tepelerde gezerken görüntülendi.

Dag Keçileri Dogal Hayatlarinda Görüntülendi
Uzundere ilçesinde son dönemlerde sayilari artan ve yerlesim alanlarinin yakinlarina kadar gelen dag keçilerinin hizli ve çevik hareketleri dikkatlerden kaçmadi. Kayaliklarin üzerindeki rahat hareketleri ve çevreyi gözetleyen tavirlariyla ilgi odagi olan dag keçilerinin zaman zaman kendilerini izleyen vatandaslardan dolayi panik halinde kaçtiklari da gözlendi. Bir süre bölgede çesitli otlarla karinlarini doyuran ve su ihtiyacini giden keçiler, izlendiklerini fark edince sarp daglara tirmanip gözden kayboldu.

Dag keçilerinin sayilarinin hizla artmasi ve zaman zaman yerlesim alanlarina yakin noktalara kadar inmeleri, hayvansever ve bölge insanini sevindiriyor. Kaçak avcilikla alakali son yillarda artan duyarliligin ise devam etmesi bekleniyor. Yöre sakinlerinden Nuri Demirci (73), dag keçilerinin zeki ve uyanik olduklarini belirterek, “Aslinda su anda yerlesim alanlarina bu kadar yakin gelmeleri ilginç. Akilli hayvanlar. Avcilari taniyorlar ve hemen kaçiyorlar. Kimlerden kaçacaklarini, kimlerinden onlara zarar vermeyeceklerini biliyorlar. Sürü halinde benim biçilmis yonca tarlama da otlamak için gelirler” dedi.

Koruma altindaki yaban hayvanlari arasinda yer alan türlerden avlayanlara 300 bin lira ceza uygulaniyor.
Kaynak: İHA