Selçuk Bayraktar'a Izmir'de 'Fahri Doktora' Unvani

Ege Üniversitesinde “Milli Teknoloji Hamlesi” serüvenini anlatan BAYKAR ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar’a ’Fahri Doktora’ ünvani verildi.

Selçuk Bayraktar'a Izmir'de 'Fahri Doktora' Unvani


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in öncülügünde baslayan Milli Teknoloji Hamlesine özellikle savunma sanayinde önemli katkilari olan BAYKAR ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baskani, T3 Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Selçuk Bayraktar, Ege Üniversitesine konuk oldu. Bayraktar’i Ege Üniversitesi Rektörlügünde üniversite üst yönetimi, senato üyeleri, akademik-idari çalisanlar ile ögrenciler karsiladi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’i makaminda ziyaret eden Selçuk Bayraktar, daha sonra Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Milli Teknoloji Hamlesi” söylesisine konusmaci olarak katildi.

Söylesiye Izmir Valisi Süleyman Elban, Izmir milletvekilleri, üniversite rektörleri, il protokolü, sivil toplum kuruluslarinin yöneticileri, akademisyenler, çalisanlar ve ögrenciler katildi.



"TEKNOFEST dünyaya nam salacak teknolojilerin müjdecisi"

Rektörlük bahçesinde gerçeklestirilen sicak karsilama ile Ege Üniversitesi ailesiyle bir araya gelen Selçuk Bayraktar, “Cumhuriyetimizin 100. yilinda, Istanbul ve Ankara’dan sonra Izmir’de TEKNOFEST düzenlemek nasip oldu. Bu yil yarismalarimiza bir milyondan fazla ögrenci basvuruda bulundu. Bu durum, yalnizca savunma sanayinde degil tüm alanlarda dünyaya nam salacak teknolojiler gelistirecegimizin de müjdesini veriyor. Sizlerle, Milli Mücadele’nin en parlak sehirlerinden Izmir’de bir arada olmak benim için hem bir gurur hem de büyük bir mutluluk. TEKNOFEST, Izmir’e, ülkemize ve tüm dost ve kardes cografyalara hayirli olsun.” diye konustu.



“KIZILELMA medeniyetimizin de ülküsüdür”

Bayraktar, Türk tarihinde havacilik alaninda yapilan çalismalari örneklerle anlatarak, özellikle Cumhuriyet’in ilk yillarinda havacilik alaninda birçok girisimin oldugunu söyledi.

Bayraktar, “Yasanan birtakim olumsuzluklardan dolayi o dönem, havacilik teknolojisinin ilk dalgasini maalesef kaçirdik. Ilk dalgayi kaçirdiginizda, bir yenisini beklemek durumunda kaliyorsunuz. Havacilik sektörünün yeni dalgasi da SIHA/IHA dedigimiz insansiz hava araçlari oldu. Bugün geldigimiz noktada, dünyada en yakin rakibinden 5 kat daha fazla bilinen ve 32 ülkeye ihraç ettigimiz, Bayraktar TB2’yi ürettik. Daha sonra dünyada sadece 3 ülkenin üretebildigi 6 tonluk AKINCI platformunu gelistirdik. Hava muharebesinin gelecegi, ülkemizin ilk insansiz savas uçagi olan KIZILELMA’nin da ilk uçusunu gerçeklestirdik. KIZILELMA ayni zamanda medeniyetimizin de ülküsüdür. Dünyada ilk olarak insansiz savas uçaklarimiz halkin arasinda ikili uçus gerçeklestirdi. Bayraktar TB3 ise insallah sizlerin dualariyla yakinda uçusa geçecek” dedi.



Ögrencilere de tavsiyelerde bulunan Bayraktar, “Kendinizden öte ailenizi, milletinizi, tüm insanligin faydasini gözeterek çalisin. Insanliga faydali olacak sekilde gayret gösterirseniz, bugünün degil yarinin yarisina hazirlanirsaniz, dünyanin en iyisini yapabilirsiniz.” dedi.



Bayraktar’dan Ege Üniversitesine tesekkür

Izmir’de düzenlenecek TEKNOFEST için heyecan duyduklarini ifade eden Bayraktar, “TEKNOFEST’i ilk kez düzenlerken bu kadar büyüyecegini tahmin etmemistik. Biz bir dip dalga beklerken gösterilen ilgi adeta bir tusinamiye dönüstü. Böylece festivalimiz her yil kendi katilim rekorunu katlayarak dünyanin en büyük bilim festivali haline geldi. TEKNOFEST’te bir paydasimiz olan Ege Üniversitesine de katkilari için tesekkür ediyorum.” diye konustu.



Selçuk Bayraktar’i Ege Üniversitesinde agirlamanin mutlulugunu yasadiklarini ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Türkiye’nin ilk milli SIHA-IHA sistemlerinin ve ilk milli insansiz savas uçagi Bayraktar’in mimari Sayin Selçuk Bayraktar’in Milli Teknoloji Hamlesi ve Teknoloji lideri olarak yapacagi paylasimlari dinleme firsati bulmus olmaktan büyük mutluluk duydugumuzu belirtmek isterim. Kendisine ülkemizin her alanda ilerlemesine sundugu katkilardan dolayi tesekkür ediyor, üstün basarilarindan dolayi tebrik ediyorum.” diye konustu.



“Ege Üniversitesi köklü bir bilim yuvasidir”

EÜ’nün yüksekögretimde öncü bir üniversite oldugunu dile getiren Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitemiz; Türkiye’nin ilk Kurumsal Tam Akreditasyon Belgesini alan, ögrenci odakli, Arastirma Üniversitesi hüviyetine sahip Türk yüksekögretim sistemimize örnek, öncü bir üniversitedir. Yarim asri askin süredir bilim yolculugunu sürdüren Üniversitemiz, ülkesinin hedef ve ideallerine katki saglamayi esas almis köklü bir bilim yuvasidir. Ayni sekilde Patent Basvurularinda Türkiye birincisi, patent tescilinde Türkiye ikincisi olarak yer almaktayiz. Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdigimiz Ege Modeli, akademisyenler ile sanayicilerin ortak proje gelistirmelerini tesvik ederek üniversite-sanayi is birligine yeni bir boyut kazandiriyor. Ayrica TUSAS is birligi ile mühendislik fakültemizde, ‘TUSAS Ileri Kaplamalar, Ince Filmler ve Yüzey Arastirmalari Laboratuvari’ kurularak çok önemli projelere temel teskil eden yerli ve milli teknoloji çalismalari gerçeklestiriyoruz” dedi.



Rektör Prof. Dr. Budak, “Akademik kadromuz ve ögrencilerimizle büyük bir heyecanla akademik paydasi olmaktan gurur duydugumuz dünyanin en büyük uzay, havacilik, bilim ve teknoloji festivalinin son etabi TEKNOFEST Izmir’e özel olarak hazirlandik. TEKNOFEST ögrenci takimlarimiz basta olmak üzere tüm gücümüzle bu dev organizasyonda yer alacagiz. Yeni nesil teknolojilerin sergilendigi üniversitemiz standina milli ve yerli teknoloji severleri bekliyoruz” diye konustu.



EÜ Senatosunda “Fahri Doktora” unvani

Etkinligin sonunda Selçuk Bayraktar’a yapmis oldugu üst düzey arastirma gelistirme faaliyetleri sonucunda Türkiye’de bilimin ve teknolojinin ilerlemesine katkida bulunmasindan, yerli ve milli teknolojinin disa açilmasi konusunda yaptigi çalismalardan ve Milli Teknoloji Hamlesine savunma sanayide sagladigi katkilardan ötürü Ege Üniversitesi senatosunca “Fahir doktora” unvani tevdi edildi. Bayraktar, Fahir Doktora Beratini Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’in elinden aldi. Selçuk Bayraktar, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’a AKINCI’nin maketini hediye etti.

Törenin ardindan Ege Üniversitesi takimlarinin projelerinin sergilendigi fuaye alanini gezen Bayraktar, ögrencilerden çalismalari ile ilgili bilgi aldi. Ayrica, kendisine yogun ilgi gösteren Egeli gençlerle sohbet ederek fotograf çektirdi.
Kaynak: İHA