Adalet Bakani Tunç'tan AIHM'in Yalçikaya Kararina Sert Tepki

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’nin (AIHM) Yüksel Yalçikaya kararina iliskin “AIHM’in yetkisini asarak delil incelemesi yapip ihlal karari vermesi kabul edilemez.” dedi.



Adalet Bakani Yilmaz Tunç, AIHM’in Yüksel Yalçinkaya hakkinda verdigi karar hakkinda sosyal medya hesabindan paylasim yaparak, “AIHM bugün açikladigi kararinda Türk mahkemeleri tarafindan yapilan yargilama sonucunda FETÖ terör örgütü üyesi oldugu tespit edilen bir kisinin yaptigi basvuruya iliskin ihlal karari vermistir. Ilk derece mahkemesinden, istinafa, Yargitay’dan Anayasa Mahkemesi’ne her derecedeki yargilama makamlarimizin delilleri yeterli gördügü bir dava hakkinda, AIHM’in yetkisini asarak delil incelemesi yapmak suretiyle ihlal karari vermesi kabul edilemez. AIHM, Moreira Ferreira v. Portekiz (No. 2) kararinda da belirttigi üzere bir temyiz mahkemesi degildir. AIHM aslinda, Dulaurans/Fransa, Bochan/Ukrayna (2) kararlarinda Sözlesme’nin delillerin kabul edilebilirligi ya da delillerin nasil degerlendirileceginin ulusal hukukun ve ulusal mahkemelerin yetkisinde oldugunu belirtmisti. Bu nedenle, ulusal mahkemelerce yapilan hukuk kurallarinin uygulanmasi, yorumlanmasi ve delil degerlendirmesinin kendi incelemesinin konusu olamayacagini vurgulamisti” ifadelerini kullandi.

Bakan Tunç, AIHM’in delil degerlendirmesi yaparak yetkilerini astigini belirterek, “Ancak AIHM, bugün açikladigi Yalçinkaya kararinda bu yerlesik içtihadindan ayrilmistir. AIHM açikça delil degerlendirmesi yapmak suretiyle yetkisini asmis ve ulusal mahkemelerin hukuk kurallarinin uygulanmasi ve delil degerlendirme yetkisini inceleme konusu yapmistir. AIHM kendi içtihatlarinda defalarca delilleri degerlendirme yetkisi olmadigini belirttigi halde, konu FETÖ yargilamalari olunca delil degerlendirme yoluna gitmistir. Hükümetimizce ayrintili bir sekilde bilgilendirildigi ve itiraz edildigi halde, hakkinda Türk Yargisinca FETÖ üyeligi suçlamasindan iki ayri yakalama karari bulunan bir kisiyi Büyük Daire durusmasinda basvuranin temsilcisi olarak kabul eden AIHM, tarafsiz bir yargilama yapmayacagini en bastan belli ederek hukuka ve Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi’ne aykiri bir karar vermistir. Ülkemiz, ulusal mevzuata ve uluslararasi yükümlülüklere uygun olarak yaptigi terörle mücadelesinde kararliligini sürdürecektir.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA