Sahin, 'Dirençli Sehirler Için Yol Haritasi Olusturmak' Konulu Panele Katildi

Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, “Gelecegin Sehirleri” temasiyla Fransa’nin Ankara Büyükelçiligi’nde düzenlenen program çerçevesinde, “Dirençli Sehirler Için Yol Haritasi Olusturmak” konulu panelde konusmaci olarak yer aldi. Baskan Sahin, deprem sürecinde akilli sehir teknolojisinin sehre büyük fayda sagladigini söyledi.

Sahin, 'Dirençli Sehirler Için Yol Haritasi Olusturmak' Konulu Panele Katildi
Panelde, gelecegin sehirlerinin nasil kurulacagi, mevcut sehirlesme yapisinin nasil dirençli hale getirilecegi, deprem bölgesinde olusturulacak yeni yerlesim alanlarinin hangi özellikleri tasimasi gerektigi konulari masaya yatirildi. Oturum, Adim Adim Sifir Atik Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Selcan Serdaroglu moderatörlügünde gerçeklesti.

Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin oturumda yaptigi sunumda, yenilenebilir enerji, akilli teknoloji uygulamalari, katilimcilik ve sümul, gida ve sehir güvenligi gibi konularda belediye olarak yaptiklari çalismalari anlatti.

Gaziantep’in OECD’nin belirledigi 55 sampiyon sehirden birisi oldugunu belirten Baskan Sahin, “OECD ile birlikte EBRD’nin belirledigi Yesil Sehir statüsündeyiz. 6 Subat depremiyle sehirlerin ne kadar dirençli olmasi gerektigini gördük. Belediye bünyesinde kurdugumuz Bilisim AS’nin deprem sürecinde çok faydasini gördük. Bunlardan birisi, sosyal market sistemiydi” dedi.

“Beseri sermaye kentin kalkinmasi konusunda çok önemli”

Sehrin kendi kendine yetebilmesi için sirketlesmenin önemli bir adim oldugunu vurgulayan Baskan Sahin, “Kurdugumuz Enerji AS ile çevre projeleri ve yenilenebilir enerji konularinda sehre çevre dostu birçok proje kazandirdik. Biyolojik Ayristirma Tesisi bu meyanda hayata geçirdigimiz projelerden bir tanesi” seklinde konustu.

Beseri sermayenin kentin kalkinmasi konusunda önemli bir dönemeç oldugunu anlatan Sahin, “Akilli ulasimi en hizli uygulayan sehir olduk. Ulasim sorununu çözemezseniz hiçbir seyi basaramazsiniz. Çünkü bugün metropollerin en büyük sorunu ulasimdir. Bunun yani sira Gaziantep Büyüksehir Belediyesi olarak biyogaz enerjisi üretiyor, günes enerjisi konusunda çalisma yapiyoruz. Ayrica hidrojen enerjisine geçiyoruz. Hidrojenli araçlarin sehir içi ulasimina hizmet etmesi için Almanya’daki örnekleri inceledik. Köln ve Duisburg’ta mesailerimiz oldu. Hidrojenli otobüsle ulasimi Türkiye’de gerçeklestirecek ilk belediye olmak istiyoruz” ifadesini kullandi.

Sehrin güvenli olmasi ve vatandaslarin bu konuda rahat bir hayat sürmesi açisindan yol güvenligi, güvenli ulasim ve izlemek/takip etmek gibi durumlarin önemli olduguna dikkati çeken Sahin, Akilli Sehir Master plani çerçevesinde aminda çalismalar yürüttüklerini bildirerek, “Akilli Sehir Veri Koordinasyon merkezimizle, sehrin her noktasini takip ediyoruz. Bu teknoloji ile bugün, çok daha güvenli, akilli, dirençli ve saglikli bir sehrin alt yapisini hazirliyoruz” seklinde konustu.

Yenilenebilir enerjinin Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’nin yeni seçim beyannamesinde yer alacak en önemli noktalardan biri oldugunun altini çizen Sahin, “Yenilenebilir enerjide günes çok önemli bir kaynak ama depolanamiyor. Ayrica atiklar çok önemli. Bu konuda da daha çok yok alinmasi gerekiyor. Çünkü önce karistirip sonra ayristiriyoruz. Bu isi çok daha öncesinde mutfakta gerçeklestirmemiz gerekiyor. Hala bunu yapan bir sistemi konusmuyoruz. Bu çok pahali bir yöntem. Daha en bastan organik ve inorganik diye ayirmamiz lazim. Yani çöpü degersiz hale dönüstürmemiz gerekiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA