Sa'di Bey Mescidi Açilis Için Gün Sayiyor

Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan Subasi Meydani’nin tarihi dokusuna yeniden kavusmasi için yürütülen projenin en önemli noktalarindan biri olan ve insaati tamamlanan Sa’di Bey Mescidi’nin açilisi için geri sayim basladi.

Sa'di Bey Mescidi Açilis Için Gün Sayiyor
Samsun’un en önemli bölgelerinden biri olan Subasi Meydani’nda Büyüksehir Belediyesi tarafindan uygulanan büyük dönüsüm projesinde sona gelindi. Bölgedeki otopark problemine nester vuran Yeralti Mekanik Otoparki’nin hizmete girmesi, Sultan 2’nci Abdülhamid Han tarafindan yaptirilan ve zaman içerisinde yok olan tarihi 8 kurnali Hamidiye Çesmesi’nin aslina uygun olarak yeniden yapilmasi ve meydan düzenleme çalismalarinin gerçeklestirilmesinin ardindan Sa’di Bey Mescidi’nin yapimi da tamamlandi.

Yeralti Mekanik Otoparki ve Subasi Meydan Düzenlemesi Projesi sayesinde hem bölgedeki otopark sorununa köklü çözüm üretilirken hem de meydandaki tarihi doku yeniden ortaya çikarildi. Zarif ve çagdas mimari anlayisiyla yeniden yapilan Sa’di Bey Mescidi, açilis için ise gün sayiyor. Samsun’da alis-verisin yogunlukla yapildigi ticaretin kalbinin attigi yerlerin basinda gelen Subasi Meydani’nda yer alan Sa’di Bey Mescidi’nin hizmete girmesi ile vatandaslar rahatlikla ibadetlerini yerine getirebilecekler.

Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, Subasi Meydani’nda uyguladiklari proje ile geçmisin izlerini yeniden yasatip meydanin tarihi dokusunu koruyan bir hassasiyet ortaya koyduklarini belirterek, “Bu proje Subasi Meydani’nin tarihi dokusuyla yeniden bulusma projesidir. Geçmisin izlerini yeniden ortaya çikarip bölgenin ihtiyaçlarini karsilayacak özel bir çalismayi bu alanda gerçeklestirdik. Bu projenin en önemli noktalarindan birisi de Sa’di Bey Mescidiydi. Insaatini hizla tamamladik. Çok estetik bir mimari ile bu yapi insa edildi. Vatandaslarimizin bir araya gelecegi çok güzel bir ibadet yerini Subasi’na kazandirmis olduk. Çok kisa bir süre sonra açilini yapip vatandaslarimizin hizmetine sunmayi planliyoruz” diye konustu.

Sa’di Bey Mescidi yapimi ile ilgili bilgi veren Fen Isleri Dairesi Baskani Nurettin Özbey, “100 kisi kapasiteli mescidimizde kadinlar ve erkekler için ayri bölümler mevcut. Duvarlari özel bir camdan, tavanlar ahsap olarak 3 boyutlu bir sekilde yapildi. Bakir kaplamalarimizin hepsi ‘kûfî’ adi verilen bir sanatla yapilarak tek tek el isçiligi ile islendi. Burada tüm malzemeler özenle seçilerek halkin hizmetine sunuldu. Burada tarihi dokuyu koruyarak modern bir yapi olmasina dikkat ettik. Böylece Subasi Meydani Samsun halkina hizmet eden genis bir meydan haline geldi. Yapim asamamiz tamamlandi en kisa sürede de açilisimiz gerçeklesecek” seklinde konustu.

Sa’di Bey Mescidi’nin Subasi Meydani için çok önemli oldugunu belirten Ibrahim Aydin isimli vatandas ise sunlari söyledi:

“Bu bölge için mescit çok önemli bir ihtiyaçti. Çok güzel bir mescit yapilmis. Yaptiranlardan Allah razi olsun” diye konustu.

Kani Bolat ise, disaridan mescide baktigimizda çok estetik çok güzel görünüyor. Içi de mutlaka çok güzeldir. Allah yaptiranlardan razi olsun. Emegi geçen herkese tesekkür ederim.”
Kaynak: İHA