(ÖZEL) 'Pabucu Dama Atilmak' Tâbiri Buradan Geliyor

Bilecik’te Ahilik Haftasi kutlamalari çerçevesinde ’Sed Kusanma’ töreni gerçeklestirildi. Ahi heyeti ustaliga geçmek için yaptigi isi getiren bir kalfanin esyasini kabul edip ustalik vererek ’Set’ kusatirken, begenilmeyen bir kalfanin ceza olarak da pabuçlari dama attirdi. Bu sekilde günümüzde kullanilan ’Pabucu dama atilmak’ teriminin o günlerden bugünlere geldigi de anlatildi.

(ÖZEL) 'Pabucu Dama Atilmak' Tâbiri Buradan Geliyor
36. Ahilik Haftasi kutlamalari çerçevesinde Seyh Edebali Türbesi yerleskesinde düzenlenen programa Bilecik Vali Yardimcisi Sahin Arslan, Bilecik Belediye Baskan Yardimcilara Ahmet Gürses, Hüseyin Yildiz, Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sükrü Beydemir, AK Parti Bilecik Il Baskani Serkan Yildirim, Bilecik Ticaret Il Müdürümüz Sinasi Balta, sivil toplum kurulusu temsilcilere ve vatandaslar katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan programda günün anlam ve önemini anlatan konusma yapan Bilecik Ticaret Il Müdürümüz Sinasi Balta, "Ahilik, kelime anlami olarak Arapça kardesim veya Türkçe cömert, eli açik, anlaminda kullanilmaktadir. Terim olarak 18’inci yüzyildan sonra bir esnaf sanatkâr birligi haline dönünmüs olsa bile, 13’üncü yüzyildan itibaren Anadolu’da görülmeye baslayan Anadolu’nun vatanlasmasinda ve Osmanli Devleti’nin kurulmasinda büyük bir rol oynayan dini, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi boyutlari olan bir sistem olarak tarif edilebilir. Baska bir açidan bakildigi zaman ahiligin ortaya çikmasinda Islam dininin temel referans kaynaklari olan Kur’an-i Kerim ve Peygamber sünneti onlara dayali olarak hazirlanan fütüvvet namelerinin etkili oldugunu ifade edebiliriz. Süphesiz ki Anadolu ahiliginin kurucusu Ahi Evran’dir” ifadelerine yer verdi.

Ceza olarak pabucu dama atildi

Protokol konusmalari sonrasi devam eden programda ahi heyetine ustaliga geçmek için müracaat eden kisilerin yaptigi esyalar getirildi.

Ilk olarak usta olmak isteyen kisinin yapip pabuçlar heyet tarafindan begenilmedi. Ahi Baba hileli malzeme kullanildigi gerekçesi ile sahsa ustalik vermezken, ceza olarak da pabuçlari dama attirdi. Ardindan terzi ustasinin yaptigi malzemeler begenilerek kendisine ustalik verildi.

Sahsa temsili ’Set Kusatma’ töreni gerçeklestirilirken esnaf olmaya aday yamak ve kalfalarin usta iliskisi islendi. Isini ehli ile yapmayan yamak ve kalfalarin pabuçlari dama atilirken günümüzde kullanilan ’Pabucu dama atilmak’ teriminin o günlerden bugünlere geldigi de anlatildi.

Tören, Il Kutlama Komitesi tarafindan, Bilecik’in Ahisi seçilen esnaflara çesitli hediyeler verilmesinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA