Osmanli Kenti Safranbolu'da Ahilik Gelenegi Sürdürülüyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, Ahilik Haftasi etkinlikleri çerçevesinde tören düzenlendi.

Osmanli Kenti Safranbolu'da Ahilik Gelenegi Sürdürülüyor
Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan törende konusan Vali Yavuz, dünyanin hiçbir yerinde esnaf ve sanatkarlarin Türkiye’deki gibi ahlak ve sanati birlestiren, köklü bir gelenege, tarihi bir role sahit olmadigini belirtti.

Zamana yenik düsmeyen, rengi solmayan, degerinden bir sey kaybetmeyen, Ahiligin bugünün dünyasinin ihtiyaçlarina da derman olarak yarinin halen etkisini sürdüren en önemli mekanizmalardan birisi oldugunu ifade eden Yavuz, "Anadolu’nun Ahiler sayesinde sosyal ve iktisadi bakimdan düzenli, mamur bir yer haline geldigi tüm tarihçiler tarafindan kabul edilmektedir. 13 ve 20. yüzyillar arasinda bir Türk esnaf teskilati olarak tarihte yerini yer alan Ahilik, milli birlik ve beraberligin de tesisine katkida bulunmus, uygulamalariyla örnek olmus önemli bir sivil toplum kurulusudur" dedi.

Ahilerin, Ahilik tarihi boyunca dini ve milli degerler olusturan referanslari temel alarak, ilke ve normlar ortaya koydugunu aktaran Vali Yavuz, "Hem sosyal hem de ticari hayata dair uygulamalari ile ticareti ahlaktan ayri degerlendirmeyen, helal ve hukuki olmanin yaninda sira, ahlaki ve vicdani olan noktasina da tasimislardir. Ahilik Haftasi ve esnaf bayramimizin hem esnafimiz açisindan hem de ticaretle ulasan vatandaslarimiz açisindan hayirlara vesile olmasini temenni ediyor, bu vesileyle toplumumuzun olan esnaflarimiza sükranlarimi sunuyorum" diye konustu.

Konusmalarin ardindan sed kusanma töreni yapildi. Çirakliktan kalfaliga geçen demirci esnafinin mesleginde ehliyet sahibi olup olmadigi, yaptigi bir ürün ustalar tarafindan incelenmesiyle onaylandi. Kalfanin yaptigi ürün ustalar tarafindan tam not alarak kalfalik sedi kusandi.

Daha sonra "Yilin Ahisi" Ibrahim Uysal, "Yilin Kalfasi" Ramazan Özdemir ve "Yilin Çiragi" Muhammet Çetinkaya’ya Vali Yavuz tarafindan plaketleri verildi.

Mesleklerinin son temsilcilerine protokol üyeleri tarafindan plaketler verilirken, tören sonunda demirci, kalayci ve yemenicinin oldugu esnaflar sanatlarini icra etti.

Tarihi Çarsi’da düzenlenen törene; Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Safranbolu Kaymakami Saban Arda Yazici, Il Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, Il Jandarma Komutani Albay Ismail Gökcek, Safranbolu Belediye Baskani Elif Köse, Safranbolu 125. Jandarma Komando Egitim Merkez Komutani Albay Dr. Yusuf Küçükbasol, protokol üyeleri, esnaf ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA