Kosova'dan Sirbistan Cumhurbaskani Vucic'e Tutuklama Tehdidi

Kosova Içisleri Bakani Xhelal Sveçla, Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic’in Kosova topraklarina izinsiz girmesi durumunda Kosova polisi tarafindan tutuklanacagini söyledi.

Kosova Içisleri Bakani Xhelal Sveçla, Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic’in ülkeyi ziyaret etme açiklamasina iliskin degerlendirmede bulundu. Kosova’ya giris izni verilmesinin Basbakan Albin Kurti’nin karar verecegi bir konu oldugunu belirten Sveçla, Vucic’in ülkeye izinsiz girmesinin Kosova’nin bir devlet olarak var olmadigi anlamina gelecegini söyledi.

Vucic’in Kosova’ya izinsiz girmesi durumunda tutuklanacagini vurgulayan Sveçla, “Yabanci bir ülke vatandasinin Kosova kurumlarinin izni olmadan Kosova Cumhuriyeti’ne girebilecegini nasil düsünebilirsiniz? Vucic’in Kosova’ya izinsiz gelecek kadar çilgin olduguna inanmiyorum” dedi.



“Vucic’in BM konusmasini dinleyin”

Sirbistan hükümetinden Kosova Içisleri Bakani Sveçla’nin açiklamalarina yanit geldi. Sirbistan’in Kosova Ofisi Direktörü Petar Petkovic, tehdidin Sirbistan Cumhurbaskani Vucic’in Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konusacagi ve Kosova’daki Sirp halkinin sorunlarina dikkat çekecegi gün yapilmis olmasinin tesadüf olmadigini söyledi.

Vucic’in Kosovali Sirplara yardim etmesinin engellenemeyecegini vurgulayan Petkovic, “Pristine’den gelen hiçbir tehdit, Vucic’in konusmasini arka plana atamaz. Bu nedenle de Sveçla ve Kurti’ye, manasiz tehditler savurmak yerine bu konusmayi dinlemelerini ve not almalarini tavsiye ederim” diye konustu.

Sirbistan Cumhurbaskani Vucic, 14 Eylül’de Belçika’nin baskenti Brüksel’de Kosova Basbakani Albin Kurti ve Avrupa Birligi temsilcilerinin katilimiyla gerçeklestirilen Belgrad-Pristine Diyalog toplantisinin ardindan yaptigi açiklamada, Kosova’yi ziyaret ederken Albin Kurti’den izin almayacagini ifade ederek, “Bunu Sirp halkina soracagim. Sirp halki beni görmek istiyor” seklinde konusmustu.
Kaynak: İHA