Vali Dagli Açiklamasi 'Alacahöyük Ve UNESCO'nun Dünya Kültür Mirasi Listesinde Yer Alan Hattusa Daha Çok Turist Almali'

Alacahöyük Ören Yeri ve Alacahöyük Müzesi’nde incelemelerde bulunan Çorum Valisi Zülkif Dagli, Bogazköy Müzesi Müdürü Resul Ibis ve Kazi Baskani Prof. Dr. Tayfun Yildirim’dan bilgi aldi.

Vali Dagli Açiklamasi 'Alacahöyük Ve UNESCO'nun Dünya Kültür Mirasi Listesinde Yer Alan Hattusa Daha Çok Turist Almali'
Ilk kazilarin 1907 yilinda basladigi ve halen Prof. Dr. Tayfun Yildirim’in baskanliginda sürdürülen Hitit Imparatorluk çagini yansitan mabet, kral mezarlari, sfenskler ve anitsal kapilarin bulundugu Alacahöyük Ören yerini gezen Vali Dagli, daha sonra Alaca Kaymakami Hicabi Aytemur ile birlikte ören yerinde yapilan kazilarda çikartilan eserlerin sergilendigi Alaca müzesini ziyaret etti. Müze ziyaretinde kazi tarihçesi ve müzede bulunan Kalkolitik, Eski Tunç Çagi, Hitit ve Frig dönemlerine ait sergilenen eserler hakkinda Müze müdüründen bilgiler aldi.

Alacahöyük’ten sonra Bogazkale’ye geçen Vali Dagli, burada Hattusa ören yeri, Hattusa’nin en etkileyici mekani Yazilikaya açik hava tapinagi ve Bogazköy müzesini gezerek incelemelerde bulundu. Ören yeri ve müze hakkinda Müze müdürü Resul Ibis, Kazi Baskani Prof. Dr. Andreas Schachner ve Kazi Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Metin Alparslan’dan bilgi aldi.

Gezi ve incelemelerinden sonra Çorum’un birçok medeniyete ev sahipligi yapmis tarihi ve kültürel olarak

çok degerli zenginlikleri bulunan bir il oldugunu belirten Vali Dagli, Hititlerin iki baskentinin de Alacahöyük ve Hattusa’da bulundugunu, bu iki ören yerinde 100 yili askindir yapilan kazilarda binlerce degerli eserin çikartilarak müzelerimizde sergilendigini ifade etti.

Bakanligimizin girisimleri sonucunda Berlin Müzesi’nden iadesi saglanan Bogazköy Sfenksi, Istanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlügü’nde bulunan diger Sfenksi ile birlikte 26 Kasim 2011 tarihinden itibaren Bogazköy Müzesinde sergileniyor olmasinin Çorum turizmi açisindan büyük bir basari ve kazanç oldugunu vurgulayan Vali Dagli, Hattusa’nin 1986 yilindan beri UNESCO’nun Dünya kültür mirasi listesinde yer aldigini,1988 yilinda da Tarihi Milli Park statüsü alarak ilimiz turizminin dinamigi haline geldigini ifade etti.

Bu denli tarihi ve kültürel zenginlikleri bulunan Çorum’un turizm sektöründen hak ettigi payi alabilmesi için yürütülmekte olan altyapi ve tanitim çalismalarina agirlik verilecegini, turizm çesitliginin arttirilmasi için yeni alternatifler üretilecegini belirten Vali Dagli, bu çerçevede; sektörde bulunan tüm kesimlerle isbirligi içerisinde yapilacak çalismalarla, yerli ve yabanci turistleri ilimize çekerek bölgede yasayan halka ekonomik katki saglamayi amaçladiklarini ifade etti.

Kaynak: İHA