TÜRK-IS Açiklamasi 'Kidem Tazminati, Mevzuatla Düzenlendiginden Bu Yana Kazanilmis Bir Isçi Hakki Haline Gelmistir'

TÜRK-IS Yönetim Kurulu, kamuoyunda Kidem Tazminati üzerinden yapilan tartismalara iliskin, “Kidem Tazminati, mevzuatla düzenlendiginden bu yana kazanilmis bir isçi hakki haline gelmistir” açiklamasinda bulundu.

TÜRK-IS Yönetim Kurulu, kamuoyunda Kidem Tazminati üzerinden yapilan tartismalar hakkinda yazili bir açiklama yapti. TÜRK-IS Yönetim Kurulu tarafindan yapilan yazili açiklamada su ifadelere yer verildi:

“Kidem Tazminati, mevzuatla düzenlendiginden bu yana yapilan her degisiklikte gelisme kaydederek isçiler bakimindan taviz verilmez, vazgeçilmez, kazanilmis bir isçi hakki haline gelmistir. TÜRK-IS, kidem tazminati hakkinin asindirilmasi, biçim degistirmesi, emekliligin bir parçasi haline getirilmesini degil korunmasi ve gelistirilmesi gerektigini savunmaktadir. Bu haktan yararlanamayan isçilerin kapsama alinmasi amaçlaniyorsa, bu konuda katki vermeye hazir oldugumuz her zaman ifade edilmistir.

Ülke ekonomisinde bir kriz yasandigi açiktir. Basta isçiler olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim sartlari agirlasmistir. Gerçeklesen yüksek enflasyon ücret zamlarinin etkisini ortadan kaldirmis, alim gücü giderek azalmistir. Vergi yükü tasinmaz boyutlara gelmistir.

Ekonomik ve mali krizi hafifletmek ve ortadan kaldirmak için birtakim politikalar uygulanmak istenmektedir. Çalisanlarin beklentisi, yasama ve çalisma sartlarini iyilestirecek tedbirlerin süratle yürürlüge girmesidir. Fedakârligi, geçmis dönemde gelir ve servetlerini artiranlar yapmalidir.

Orta Vadeli Program’in (OVP) ‘Fiyat Istikrari ve Finansal Istikrar’ bölümünde ‘öncelikli reform alani’ olarak düzenlenmek istenen “Ikinci Basamak Emeklilik Sistemi” isçilerde önemli bir endise ve rahatsizliga yol açmistir. Böyle bir düzenleme teklifinin gündeme gelmesi ve tartisilmasi çalisma hayatinin huzurunu bozmustur. Getirilmek istenen emeklilik sistemiyle amaçlanan emeklilerin gelir kaybini telafi edecek ve çalisma dönemindeki yasam standartlarini korumayi saglayacak bir yapinin olusturulmasi degil, ekonominin kaynak ihtiyacinin karsilanmasidir.

Kidem tazminatinin özüne yönelik herhangi bir düzenleme isçilerin verimliligini, çalisma motivasyonunu olumsuz etkileyecek, is barisini bozacaktir. Isçiler için geleceginin güvencesi olan kidem tazminatinin enflasyonla asinmasina artik dur denilmeli, kidem tazminatinda hak kaybina neden olabilecek girisimler artik sona ermelidir.”
Kaynak: İHA