Botanik Bahçesinin Rolünü Anlatti

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ögretim Üyesi, Süs ve Tibbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Arastirma Merkezi (DUSTIBAM) Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Kastamonu Üniversitesi’nin düzenledigi Bati Karadeniz Bölgesi Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Plani Çalistayinda bilgi ve deneyimlerini paylasti.

Botanik Bahçesinin Rolünü Anlatti
Yüksekögretim Kurulu Baskanligi’nin baslattigi “Üniversitelerimizin Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasmasi” projesinde Ormancilik ve Tabiat Turizminde çalismalar yürüten Kastamonu Üniversitesi, Turizm Fakültesi Istiklal Yolu Konferans Salonu’nda düzenledigi çalistayda Prof. Dr. Necmi Aksoy, Bitki Biyolojik Çesitliliginin Korumasi ve Sürdürülebilir Botanik Turizmi Baglaminda Düzce Üniversitesi Süs ve Tibbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nin Rolü adli sunum gerçeklestirdi.

Düzce’nin sahip oldugu dogal güzellikleri ve zengin florasi ile Bati Karadeniz Bölgesi’nin önemli merkezlerinden birisi oldugunu söyleyerek sözlerine baslayan Prof. Dr. Aksoy, “Düzce Üniversitesi Süs ve Tibbi Bitkiler Botanik Bahçesi söz konusu bitki taksonlarinin üretimi ile gurbette (Ex-situ) korunmalarina hizmet etmektedir. Bunun yaninda Bati Karadeniz ve Düzce ilinde farkli lokalitelerde yayilis yapan bu bitki türlerinin örneklerini bir arada görebilme imkani sunmaktadir. Botanik ve bütünlesik doga turizmi planlanmasi açisindan degerlendirilebilecek yeni bir merkez ve çekim alani olarak ön plana çikmaya adaydir. Düzce Otlari Tyche Bereket Festivali gibi birçok etkinligin ve botanik egitimin temel altligini olusturan DUOF Herbaryumu ve Süs ve Tibbi Bitkiler Botanik Bahçesi ile bölgesel bitkisel biyolojik çesitligin sürdürülmesinde önemli rol oynayacaktir. Düzce ili; sahip oldugu habitat çesitliligi, florasi, endemik taksonlari ve korunan alanlari ile doga turizmi açisindan yüksek potansiyele sahip olup; bu çesitliligin korunabilmesi hem habitatlarin hem de bitki popülasyonlarinin korunmasini ve bütünlesik doga koruma, egitim, turizm ve kültürel çalismalar ile gerçeklesmelidir” dedi.

Kaynak: İHA