Türk Devletlerinin Ekonomi Ve Ticaret Bakanlari Istanbul'da Bulustu

Türk Devletleri Teskilati toplantisinda konusan Ticaret Bakani Ömer Bolat, “Hedefimiz bölgemize sunulan ticari potansiyeli tam olarak ortaya çikarmak ve Türk Devletler Teskilati bölge içi ihracatin ülkelerimizin toplam ihracat oranini önümüzdeki dönemde en az yüzde 10 seviyesine yükseltmektir” dedi.

Türk Devletlerinin Ekonomi Ve Ticaret Bakanlari Istanbul'da Bulustu
Türk Devletleri Teskilati Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu 12. Bakanlar Toplantisi Ticaret Bakani Ömer Bolat’in katilimi ile gerçeklesti. Toplantida açiklamalarda bulunan Bakan Bolat, Türk Devletleri Teskilati ülkeleri arasinda ekonomik ve ticari is birliklerinin daha da güçlendireceklerini söyledi.



Türk Devletleri Teskilati Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu 12. Bakanlar Toplantisi Istanbul’da gerçeklesti. Azerbaycan, Kazakistan, Kibris, Kirgizistan, Türkmenistan ve Macaristan’dan bakanlar ve temsilcilerin yer aldigi toplantiya Ticaret Bakani Ömer Bolat da katildi.

Toplanti sonrasi Ekonomik Is Birligi Çalisma Grubu 14. Toplantisi Bildirisinin imza töreni gerçeklesti.

“Ülkelerimiz arasinda ekonomik ve ticari isbirligini güçlendirecegiz”

Toplanti sonrasinda açiklamalarda bulunan Ticaret Bakani Ömer Bolat, “Toplanti sonunda önümüzdeki döneme iliskin bir yol haritasi olan deklarasyonu sonuçlandirmis bulunuyoruz. Bugün Türk devletleri Teskilati olarak ortaya koydugu vizyon ve ürettigi alternatifler ile Türk devletleri teskilatinin güçlü bir potansiyeli bulundugunu bir kez daha teyit ettik. Cumhurbaskanlarimizin bu yapinin temellerini koymus olduklari harci ticaret ve ekonomi alanindaki yeni projeler ve güçlendirmek ve teskilatimizi bu alanlarda da 21. yüzyilin öncü örgütlerinden birisi haline getirmek için çalismalarimiza devam etme karari aldik. Geçtigimiz yil imzalanan uluslararasi yük tasimaciligi anlasmasi basitlestirilmis gümrük koridoru anlasmasi ve ticaretin kolaylastirilmasi belgesi ile ticaretin önündeki engellerin kaldirilmasi için önemli adimlar atmistik. Bugünkü bakanlar toplantimiz neticesinde de önümüzdeki dönemde üye devletlerimiz arasinda dijital ekonomi ortaklik anlasmasinin imzalanmasi ve TURANSEZ’in özel ekonomik bölgesinin kurulmasi gibi ülkelerimiz arasindaki ekonomik ve ticari isbirligini güçlendirici yeni nesil enstrümanlari hayata geçirmesi konusunda anlastik” ifadelerini kullandi.

“Mutabakatlarimiz dogrultusunda ülkelerimiz arasindaki ticaret yatirimlari artacak”

Hizmetler ticareti ve yatirimlarin artan önemini göz önünde bulundurduklarini belirten Bolat, “Türk devletleri teskilati üyeleri ile hizmet ticaret ve yatirimlar serbest ticaret anlasmasi tesisi imkanlarini degerlendiriyoruz. Bugün bu anlasma içinde en kisa sürede müzakerelere baslama niyetimizi ve iradenizi ortaya koyduk. Projelere isik tutmak üzere Türk devletleri ticari is birligi arastirma Merkezi’nin kurulmasini da bu toplantimizda ele aldik. Bu merkez ile birlikte önümüzdeki dönemde gerçeklestirecegimiz çalismalara isik tutacak analizler yapacagiz. Karsilikli yatirimlarin artirilmasi ülkelerimizdeki küçük ve orta ölçekli isletmelerin desteklenmesi yesil ve dijital dönüstürme ve bu süreçlerin finansmanina iliskin olarak isbirligi yapilmasi konusunda da toplantimizda bakanlar arasinda mutabik kaldik. Bu mutabakatlarimiz dogrultusunda hedefimiz ülkelerimiz arasindaki ticareti yatirimlari arttirmaktir” seklinde konustu.

“Hedefimiz bölgemize sunulan ticari potansiyeli tam olarak ortaya çikarmak”

Teskilatimiza üye ülkelerin 2022 yilinda kendi aralarindaki ihracat toplamda 33 milyar dolar seviyesine ulastigini vurgulayan Bolat, “Söz konusu ihracat ülkelerimizin dünyaya toplam ihracatlarinin yüzde 6’sina tekabül etmektedir. Hedefimiz bölgemize sunulan ticari potansiyeli tam olarak ortaya çikarmak ve Türk devletler Teskilati bölge içi ihracatin ülkelerimizin toplam ihracatini oranini önümüzdeki dönemde en az yüzde 10 seviyesine yükseltmektir. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin gözlemci üye olmasi ile güçlenen devletleri teskilatinin ekonomik ve ticari perspektifiyle hareket ederek, bölgenizdeki ve uluslararasi alandaki etkinliginin artirilmasi temel önceliginizdir” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA