Manisa'da Ilk Kez Içme Suyu Barajdan Karsilanacak

Manisa’da bir ilke imza atildi. Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün ve Devlet Su Isleri Izmir 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, Manisa’ya ilk kez içme suyu saglayacak olan Gürdük Baraji ve Sehit Piyade Tegmen Osman Alp Göleti’nin protokolünü imza altina aldi. Akhisar ilçesinin içme suyu ihtiyacinin yapilacak barajdan karsilanacagi ögrenildi.

Manisa'da Ilk Kez Içme Suyu Barajdan Karsilanacak
Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün ve Devlet Su Isleri Izmir 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, Akhisar ilçe merkezinin içme suyu ihtiyacinin karsilanacagi Gürdük Baraji ve Sehit Piyade Tegmen Osman Alp Göleti ile ilgili protokolü imzaladi. Imza töreninde MASKI Genel Müdürü Burak Aslay, Genel Müdür Yardimcisi Erman Aydinyer’in yani sira DSI 2. Bölge Müdür Yardimcisi Hasan Cenk Çetin, Içme Suyu ve Atiksu Sube Müdürü Atilla Hakan Özel, 22. Sube Müdürü Gazi Mutluoglu da yer aldi. Baskan Ergün, Manisa’nin ilk içme suyu barajinin hayirli olmasini dileyerek, Akhisar’in en az 50 yillik su ihtiyacinin bu barajdan karsilanacagini vurguladi.

Sondajla su temini sürdürülebilir bir yöntem degil!

Manisa’nin ilk içme suyu barajinin Akhisar’da insa edildigini ifade eden Baskan Ergün, “Bugün burada Akhisar ilçemize insa edilen Gürdük Baraji Sehit Piyade Tegmen Osman Alp Göleti’nden hemsehrilerimize içme suyu saglanmasiyla ilgili protokolümüzü DSI Izmir 2’nci Bölge Müdürü Sayin Sadettin Ceylan ile hayirlisiyla imza altina aldik. Manisa’mizda içme suyu ihtiyacinin yüzde 98’ini yeralti su kaynaklarindan karsiladigimizi her zaman ifade ediyoruz. Ilimiz genelinde su an itibariyle 2.120 içme suyu sondajimiz faal bir sekilde çalisiyor. Tabi, bu durum sürdürülebilir bir yöntem degil. Çünkü, nüfus artisi ve iklim degisikligi nedeniyle yeralti su kaynaklarimiz hizla tükeniyor. 15-20 yil önce 50 metrelerden ulastigimiz suya, bugün bazi noktalarda 400-500 metrelere kadar indigimiz oluyor” dedi.



Sondajlarin aylik enerji gideri 27 milyon TL

Baskan Ergün açiklamasinin devaminda sondajlarin enerji maliyetlerinin de en yüksek gider kalemlerinden biri oldugunu belirterek, “Aylik ortalama sadece sondajlarimiz için 27 milyon TL elektrik faturasi ödüyoruz. Bazi ilçelerimizde su gelirleri elektrik faturalarini karsilamiyor. Enerji giderlerimizi düsürmek amaciyla toplamda 8 megavatlik günes enerji santralleri insa ettik. Ancak, santraller de tek basina çözüm degil. Manisa’mizin daha sürdürülebilir içme suyu yönetimine ihtiyaci var. Bu da içme suyu barajlari ile mümkün olacak” açiklamasini yapti.

“Akhisar’in en az 50 yili garanti altina alindi”

Manisa için tarihi bir gün oldugunu vurgulayan Baskan Ergün, “Manisa’miza ilk defa içme suyu verecek bir barajin protokolünü Devlet Su Isleri Genel Müdürlügümüz ile imzaladik. Gürdük Baraji, Akhisar ilçemizin içme suyu, sulama ve taskin koruma olarak uzun yillar ihtiyacini karsilayacak. Barajin insaatinda artik sona gelindi diyebiliriz. Isale hatlari ve aritma tesisi yapildiktan sonra ilçemizin neredeyse tamamina yakinina içme suyunu bu barajdan saglayacagiz. Su an içme suyu verdigimiz Seyitahmet’te bulunan sondajlarimiz da ilçemizin yedek su kaynaklari olacak. Hayirlisiyla Akhisar’imizin en az 50 yilini garanti altina aliyoruz. Imzaladigimiz protokolün Akhisarli hemsehrilerimize hayirli ugurlu olmasini diliyorum” dedi.



“Manisa’mizin ilk içme suyu baraji da bizim dönemimize nasip oldu”

Baskan Ergün açiklamasinin son bölümünde su ifadelere yer verdi:

“Manisa’mizin ilk içme suyu baraji da bizim dönemimize nasip oldu. Bu vesileyle basta Tarim ve Orman Bakanimiz Sayin Ibrahim Yumakli’ya, Devlet Su Isleri Genel Müdürümüz Sayin Mehmet Akif Balta’ya, bugün burada protokolümüzü imza altina aldigimiz Bölge Müdürümüz Sayin Saadettin Ceylan ile birlikte MASKI Genel Müdürümüz Burak Aslay’a ve Genel Müdür Yardimcimiz Erman Aydinyer’e sahsim ve hemsehrilerim adina tesekkür ediyorum. Emegi geçen herkesten Allah razi olsun."

“Manisa ilimizi rahatlatacak projelerimize devam edecegiz”

DSI Izmir 2’nci Bölge Müdürü Sadettin Ceylan, “Manisa ilimize cazibeli içme suyunu kalitesi en yüksek degerleri saglayacak sekilde kullandirmak için Sayin Bakanimiz, Bakan Yardimcimiz ve DSI Genel Müdürümüzün de destegiyle projenin hizlanmasina çok büyük katki verildi.

Sizlerin bahsettigi maliyetler sürdürülebilir degil. Vatandaslarimizin daha saglikli suya erisimiyle ilgili DSI olarak elimizden ne geliyorsa Manisa ilimiz için yapacagiz. Planladigimiz proje asamasina ve yapim asamasina geçecegimiz islerimiz de var. Manisa ilimizi rahatlatacak projelerimize devam edecegiz. Hayirli olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA