Diyarbakir'in Tarihi Sokaklarinda Bitkili Defile

Diyarbakir’da gelinlik tasarimi ve üretimi yapan Mehmet Kaymak, Diyarbakir karpuzu, bitki çesitleri ve kus tüylerinden yaptigi tasarimlarla dikkat çekmek, gelinlik ve benzeri elbiselerin tanitimini yapmak amaciyla tarihi sokaklarda elbiselerin defilesini yapti.

Diyarbakir'in Tarihi Sokaklarinda Bitkili Defile
Diyarbakirli modaci Mehmet Kaymak, yeni bir tasarimla moda severleri tarihi Sur ilçesinde bulusturdu. Yaptigi tasarimlarla öne çikmayi hedefleyen Kaymak, yaz defilesinin tanitimini yapti. Diyarbakir karpuzu, Urfa biberi, bugday basagi, yaban otlari, tavus kusu tüyü, beyaz kartal tüyü ve bamyadan tasarlanan elbiseler, mankenler tarafindan giyilip tarih ile bulusturuldu. Vatandaslar tarafindan büyük begeniyle izlenen defilede en dikkat çekilen ise karpuz ve biberden yapilan tasarim oldu.

Tasarimci Mehmet Kaymak, daha önceki defilesinin yenisine benzedigini belirterek, tasarimi farkli boyutlara tasidigini söyledi.

Halk tarafindan olumlu tepkiyle karsilastigini söyleyen Kaymak, “Daha önceki tasarimlarim da bugünkü defilemize benzerdi. Ama bu sefer daha farkli bir boyuta tasidik. Diyarbakir karpuzundan, Urfa biberinden, bugday basagindan, yaban otlarindan, tavus kusu tüyünden, beyaz kartal tüyünden ve bamya bitkisinden tasarim yaptik. Degisiklik olsun diye böyle bir girisimde bulunduk. Bu yaptigim tasarimlar sadece bana özel olan bir seydir. Yaptigim elbiseleri satistan ziyade ilgi çekmek amaciyla yapiyorum. Daha önce yaptigim tasarimlara dayanarak tekrardan böyle bir degisiklik yapmayi göze aldim ve basardim” dedi.

Elbiselerin tasarimini yaklasik 15 günde tamamladigini ifade eden Kaymak, sunlari kaydetti:

“Bitkilerden olusan elbiseleri yaklasik 15 gün içerisinde ekip arkadaslarimla beraber yaptik. Güzel bir sey ortaya çikti. Bazi tasarimlarimi tabi farkli defilelerde de kullanacagim. Bu defilelerimizden biri de Gaziantep’te olacak. Amacim, Diyarbakir kültürünü dünyaya tanitmaktir. Bitkiden yapilan defileyi görenler merakli sekilde bakiyor. Daha önce kimsenin giymedigi tasarimlar oldugu için ilgi çekici oldugunu söylüyorlar. Yaptigim tasarimlar bir dahaki yapacagim tasarimlarin teminatidir.”

Kafasinda tasidigi Diyarbakir karpuzu ve yaban otlarindan tasarlanan gelinlikle tarihi Sur sokaklarinda gezen mankenlerden Nesrin Bulut, “Diyarbakir’i temsil eden bir ürünü kafamda tasiyorum. Biraz agir ama kesinlikle bu defilenin güzel oldugunu düsünüyorum. Giydigim kiyafet de gerçekten özel dikilmis ve emek verilmis. Kiyafeti giyerken o emegi hissettim” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA