'Deprem Gerçegi Ve Kentsel Dönüsüm Surasi' Yarin Istanbul'da Basliyor

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan düzenlenen ‘Deprem Gerçegi ve Kentsel Dönüsüm Surasi’ yarin Istanbul’da basliyor. Hazirlanacak deprem yasasinin altyapisinin olusturulacagi suraya Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan da katilacak.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’ndan yapilan açiklamaya göre, bakanlik tarafindan düzenlenen ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da katilacagi ‘Deprem Gerçegi ve Kentsel Dönüsüm Surasi,’ 15-17 Eylül tarihleri arasinda Istanbul’da bir otelde gerçeklestirilecek. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Özhaseki’nin açilis konusmasini yapacagi surada basta Istanbul olmak üzere tüm sehirlerin depreme karsi dirençli hale getirilmesi gündemiyle ilgili kamu kurumlari, üniversiteler, sivil toplum kuruluslari ve özel sektör temsilcilerinin katilimlari ile ortak bir yaklasim ve yol haritasinin gelistirilmesi hedefleniyor.

Deprem risklerinin tüm yönleriyle ele alinarak dönüsüm stratejilerinin belirlenmesi ve tavsiye kararlarinin alinmasi hedeflenen surada, kentsel dönüsümden konut arzina, dönüsüm sürecini geciktiren hukuki kararlarin çözümünden dönüsüm modellerine kadar birçok konu basligi ele alinacak, yeni hazirlanacak deprem yasasinin altyapisi olusturulacak. Surada Türkiye’nin afetlere karsi güçlendirilmesi vizyonu çerçevesinde alaninda uzman isimlerin katilimiyla ‘Kentsel Dönüsüme Iliskin Yasal Stratejiler Komisyonu’, ‘Kentsel Dönüsümde Finansmana Yönelik Stratejiler Komisyonu’, ‘Kentsel Dönüsümün Önceliklendirilmesine Yönelik Stratejiler Komisyonu’, ‘Konut Arzina Yönelik Stratejiler Komisyonu’, ‘Kamuoyu Farkindaligi Olusturmaya Yönelik Stratejiler Komisyonu’ ve ‘Istanbul’da Kentsel Dönüsüme Yönelik Yeni Stratejiler Komisyonu’ basliginda 6 ayri komisyonun toplantisi gerçeklestirilecek.

Kentsel dönüsümün önündeki engeller kalkacak

Surada ‘Kentsel Dönüsüme Iliskin Yasal Stratejiler Komisyonu’, kentsel dönüsüm sürecinin hizlanmasi ve deprem yasasi çikarilmasi adina çalismalarini yürütecek. Komisyonun dönüsümün önündeki engellerin hukuki anlamda çözülmesi, kentsel dönüsümle alakali mevzuatlarda gereken düzenlemelerin gerçeklestirilmesi ve kentsel dönüsüm sürecini mevzuat kapsaminda hizlandirmaya yönelik atilmasi gereken adimlar ele alinacak.

Istanbul’un dönüsümü

Muhtemel Marmara depreminden en çok etkilenmesi beklenen il olan Istanbul’un depreme hazirligi ve dönüsümü dogrultusunda olusturulan ‘Istanbul’da Kentsel Dönüsüme Yönelik Yeni Stratejiler Komisyonu,’ gece-gündüz mesai yapacak. Komisyon, kamu ve özel sektör is birligini masaya yatirarak, süreci hizlandiracak.
Kaynak: İHA