Afyonkarahisar'da Akillara Durgunluk Veren Sorusturma

Afyonkarahisar’da bir kisinin öldürüldügü, bir kisinin de yaralandigi silahli kavgada olayi haberlestiren 5 gazetecinin mahkemeden herhangi bir gizlilik karari olmamasina ragmen savcilik talimatiyla polis tarafindan ifadeleri alindi.

Afyonkarahisar'da Akillara Durgunluk Veren Sorusturma
6 Eylül tarihinde kent merkezi Erenler Mahallesinde yasanan olayda, E.S. (25) isimli sahis aralarinda husumet bulunan dayilari I.K. (45) ve K.K. (40) ile karsilasti. Mahalledeki polis noktasina yaklasik 100 metre kala yasanan olayda E.S., pompali tüfekle üzerlerine ates açtigi dayilari Kadir Kazak olay yerinde hayatini kaybederken diger dayisi I.K., ise agir yaralandi.

Olayi haber alarak bölgeye giden yerel ve ulusal medya mensuplari ise yasananlari haberlestirdi. Olayi kamuoyuna duyuran 5 gazeteci hakkinda Afyonkarahisar Cumhuriyet Savciligi tarafindan ifadelerinin alinmasi için gözalti karari çikarildi. Il Emniyet Müdürlügüne bagli Asayis Sube Müdürlügü ekipleri ise gazetecilere ulasarak ifadelerinin alinmalari gerektigini söyledi.

Bunun üzerine Erenler Polis Irtibat Noktasina giden ve aralarinda ulusal medya mensuplarinin da oldugu 5 gazetecinin ifadesi alindi. ‘Sorusturmanin Gizliligini Ihlali’ gerekçesi ile alinan ifadelerde gazeteciler mesleklerini icra ettiklerini, kamuoyu güvenligine tehlikeye düsürecek bir eylemde bulunmadiklarini ve kendilerine tebligi edilen ‘yayin yasagi ya da sorusturmada gizlilik karari’ olduguna dair bir mahkeme karari olmadigini belirttiler. Gazeteciler, polisin ‘güvenlik kamerasi görüntüsünü nerden aldiniz’ gibi israrli sorularini ise ‘haber kaynaginin açiklanmamasi’ ilkesine dayanarak yanitsiz birakti.
Kaynak: İHA