Antalya'da Bal Rekoltesi Düstü, Kilogrami 800 Liraya Kadar Çikti

Antalya’nin Akseki ilçesinde bal sagimi basladi. Yagisin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, arilar için çok önemli olan polenin dogada kaybolmasina neden oldu. Polen bulamayan arilar yeterince beslenemedi ve ürettikleri bal miktari daha önceki senenin altinda kaldi. Iklim sartlari sebebiyle rekolte düsünce fiyati 800 liraya kadar yükseldi.

Antalya'da Bal Rekoltesi Düstü, Kilogrami 800 Liraya Kadar Çikti
Akseki’de 50 yili askindir aricilik yapan Ahmet Arici (65), 2023 yili bal sagimina basladiklarini söyledi.

Bu yil bal veriminin geçen yillara göre biraz daha az oldugunu söyleyen Arici, "Geçtigimiz yil bu yila göre çok daha güzel bal verimi vardi. Bu yil ancak masrafimiz çikacak" dedi.

Kendisinin daha çok bin 960 rakimli Çimi Yaylasi’nda aricilik yaptigini anlatan Arici, "Bu yil ilkbaharda arilar sezona çok güzel baslamisti. Çiçeklerde çok güzel polenler vardi. Arilar güzel çalistilar. Fakat sonradan çok yagmur yagdi. Hemen arkasindan poyraz devam etti. Çimi Yaylasi’nda 28 gün araliksiz poyraz esti. Poyrazdan dolayi arilarin gücü, kuvveti kesildi. Bal verimi zamani bal olmadi, az oldu. Bu da iklim sartlarina bagli. Bazi arkadaslar ballarini erken aldi. Bazi arkadaslar sezonu bile sasirdi. Nedeni ise bu yil aldatmaca bir sezon oldu. Tabi ki bu Allah’tan gelen bir sey. Diyecek bir sey yok" diye konustu.

Ortalama her yil kovanlardan 7-8 kilogram bal alirken bu yil 1, 1,5 kilogram arasinda bal aldiklarini söyleyen Arici, "Bu yil yaylanin balini kara kovan 800, süzme, fenni ve organik ballari ise 550-600 lira arasinda satacagiz" dedi.

Kaynak: İHA