3. Sürgünde Sicaklar Yas Çayi Yakti, Üretim Yariya Düstü

Trabzon’da bu yil yagislarin az olmasi ve sicakliklarin da fazla olmasi nedeniyle çay bahçelerinde yapraklarda yanmalar meydana geldi. Hava sartlarina bagli 4. sürgüne kadar toplanabilen çay da bu yil 3. sürgünde yanma olusunca üretim yariya düstü.

3. Sürgünde Sicaklar Yas Çayi Yakti, Üretim Yariya Düstü
Dogu Karadeniz Bölgesi’nde bu yil yagislarin az olmasi findikta oldugu gibi çay üretiminde de verimi etkiledi. Trabzon’daki üreticilerin önemli geçim kaynaklarindan biri olan yas çay hasadinda yasanan yanmalar üretimi 3. sürgünde durdurma noktasina getirdi. Hava sartlarina bagli 4. sürgüne kadar toplanabilen çay da bu yil yariya düsen yas çay hasadi üreticiyi tedirgin etti.

Trabzon’un Of ilçesine bagli Yazlik mahallesinde yasayan Mehmet Keskin, bölgedeki çogu çay bahçesinde yapraklarda yanmalar meydana geldigini belirterek, "Bu sene tamamiyla çay yandi. 3. sürgünde hem çay yandi, hem de büyüme yok. Bu sene çok farkli. Diger yillarda da yanmalar oluyordu ama bu kez daha fazla oldu. Bütün bahçelerde neredeyse yanma oldu. Yanmalar birkaç yer var. Çayi kirdiktan sonra hemen günes vurdu. Yagmur yagip günes vurmadi. Günes sürekli çaylari yakti. Her taraf yanmis durumda. Bir ton çay toplayan 600-700 kiloya kadar düstü. Bazi yerlerde hiç çay olmadi" dedi.



"Yanan çayi asagiya dökecegiz"

Üretici Mustafa Kurt ise, günesli havalarla birlikte gelen kuraklik nedeniyle çay bahçelerde yanma olduguna dikkat çekerek, "Uzun zamandir yagmur yagmadi. Çay bahçelerin yani sira fasulyeler ne varsa yandi. Ilk defa bu sene böyle oldu. Daha önce basimiza böyle bir sey gelmemisti. 4. sürgüne kadar toplayabiliyorduk. Bu sene 3. sürgünü zor toplayacagiz. Karadeniz sahilinde çogu yerlerde bu sekilde yanmalar var. Havalarin sicak gitmesinden dolayi bu sekilde oldu. Suanda geçtigimiz yillara baktigimizda yari yariya bir verim var. Normalde 500 kilo aliyorduk bu sene 200 kilo zor olur. Yanan çayi asagiya dökecegiz. Yanan çayi kesinlikle çaya katmayacagiz. Iyisini alacagiz, kötüsünü yere dökecegiz" seklinde konustu.



"Yanma olayi ilk defa bu sene oldu"

Hasadin yari yariya düstügünü vurgulayan Abdurraman Turan da, "Daha çay bile kirilmaya baslamadi. Yarim yaprak açmis durumda. O da kurumus gitmis. Düsünün ki bir ton çay alacaginiz yerden 200 kilo çay alacaksiniz. Yaridan da asagiya düsüyor. Çogu da yanan çayi kirmak istemiyor oldugu gibi kalsin istiyorlar bir daha ki Mayis ayinda daha iyi çay versin diye. Geçtigimiz yillara göre verim çok düsük. Benim 5 dönümlük bir çay bahçem var. 6-7 ton çay aliyordum. Simdi 2 ton çay çikmiyor. Yanma olayi ilk defa bu sene oldu. Geçmis yillar bu olmamisti. Bu sene hiç yagmur yagmadi. Sadece çiseleme yapiyor. Bununda çaya bir etkisi olmuyor. Insanlar bu yüzden suan sikintidalar. Hiç kirilmayan çay kirilmis gibi duruyor. Normalde 4. sürgünde bile çay kiriliyordu. Bu sene 3. sürgün bile kirilmiyor. Bu çay da bitecek galiba öyle geliyor bana" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA