Tarih Ile Lezzetin Bulustugu Yemek Açiklamasi Kilis Tava

Osmanli döneminden günümüze uzanan yüzlerce yillik bir lezzet olan cografi isaretli Kilis tavasina, en çok tüketilen yemek çesitleri arasinda yer aliyor.

Tarih Ile Lezzetin Bulustugu Yemek Açiklamasi Kilis Tava
Et tüketiminin en fazla oldugu illerin basinda gelen Kilis’te yöresel olarak kasaplarda yapilan Kilis tava isimli yemek sofralari süslüyor. Hazirlanan tavalari tas firinda 300 derecede 8-10 dakika arasinda piserek tirnakli ekmekle lezzeti tatmak isteyenlere servis ediliyor.

‘‘Ile gelen yerli yabanci turistler Kilis tavayi yemeden gitmiyor’’

30 yildir Kilis Tava isiyle ugrasan isletme sahibi Izzet Canözer, ‘‘Ili gezmeye gelen Tarafli tarafsiz Kilis tavayi yerli ve yabanci turistler yemeye geliyor. Kilise özgü klasik yüzyillardir yapilan herkesin begendigi koyun etinden hazirlanan tepsinin içine hazirlanan kirmizi ve yesil biber koyarak baharat olarak tuz, toz biber ve karabiber kullaniyoruz. Tepsinin üzerine domates, biber ve soganla süsleyerek 300 derecede tas firindan pisirerek tirnakli ekmek ile servis ediyoruz’’ dedi.



"Kilis deyince akillara ilk önce Kilis tava geliyor’’

Kilis deyince akillara Kilis’e özgü tatli ve basta Kilis tavanin geldigi aktaran Usta Canözer, ‘‘Tatli olarak cografi isaretli ürün Cennet çamuru, Kilis katmeri, Zeytinyagi efsaneler arasinda. Kasap oldugumuzdan dolayi akillara ilk gelen lezzet Kilis tava nasil Antep baklavasini dünyaya tanitimini yaptiysak Kilis tavayi da tanitacagiz’’ diyerek cümlelerini tamamladi.

Kilis’i gezmek için geldigini ve Kilis tava yemeden gitmek istemediklerini altini çizen Elif Dilek, "Sanliurfaliyim ama Adiyaman’dan gezme amaçli geldik ve ne yiyebiliriz dedigimizde Kilis tavayi çok önerdiler. Geldik yedik ve lezzeti tattik çok güzel herkese tavsiye ederim eve gittigim zaman bende yapmayi deneyecegim tabi bu kadar lezzetli olmaz biliyorum ama ustadan da lezzetin sirrini almaya çalisacagim’’ diye konustu.

Kaynak: İHA