Gemlik'in Sembollerinden Balikpazari Camii Ibadete Açildi

Bursa’nin Gemlik ilçesinin sembol yapilarindan olan Balikpazari Camii, restorasyon çalismalarinin tamamlanmasinin ardindan kilinan cuma namazi ile yeniden ibadete açildi.

Gemlik'in Sembollerinden Balikpazari Camii Ibadete Açildi
Bursa Valisi Yakup Canbolat, Gemlik Belediye Baskani Ugur Sertaslan, eski AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Isik, Gemlik Ilçe Müftü Vekili Mehmet Durmus, Esnaf Odasi Baskani Ismail Beki, önceki dönem AK Parti Ilçe Baskani Samil Yigit ile cami cemaati katildi.

Gemlik’te yasayan Rumlar tarafindan kilise olarak yapilan ve insa kitabesi bulunmayan cami, 19. yüzyil sonlarinda insa edildi. Paragia-Pazariotissa Kilisesi olarak bilinen yapi, 1922-1923 yillarinda vuku bulan nüfus mübadelesi sonucunda camiye çevrilerek bugünkü halini aldi. Ilerleyen dönemlerde kuzeydogu kösesine minare eklenen cami, dogu-bati istikametinde gelismis kapali semayi yansitiyor. Yapinin üzeri ortada büyük kubbe ve yanlarda dört yarim kubbe ile kapatildi. Restorasyon çerçevesinde caminin çati örtüsü üzerinde bulunan kursun kaplamalar sökülüp, izabe edilip, yeniden kaplama yapildi. Kursun alti çati örtüsü ve makaslari yenilendi. Alaturka kiremit dösendi. Cami dis cephelerinde bulunan çimento sivalar raspa edilerek horasan siva yapildi. Pencere, kemer ve kornisler temizlenerek ihya edildi. Iç cephelerdeki çimento sivalar raspa edilerek horasan siva yapildi. Iç ve dis cephe boyanirken, camide bulunan tasiyici kolonlar çelik donatilarla güçlendirildi. Minber, mihrap ve kürsü ahsap malzeme ile yeniden imal edildi. Dis cephedeki demir kapilar yenilendi. Zemin dösemesi yenilenirken, döseme üzerine isitici silte serildi.

Cami minaresinin projelerinin de hazir oldugu ve ilerleyen zamanlarda yapilacagi belirtildi.
Kaynak: İHA