Borrell Açiklamasi 'Afrika Sorunlarina Afrikali Çözümler Olmali'

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Afrika sorunlarina Afrikali çözümler olmali” dedi.



Avrupa Birligi (AB) Disisleri Bakanlari, Ispanya’nin Toledo kentinde gayri resmi olarak toplandi. AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantiya baskanlik etti. Borrell, toplantinin ardindan düzenlenen basin toplantisinda, AB Disisleri Bakanlarinin, Afrika’nin Sahra bölgesi, Nijer’deki durum, Rusya-Ukrayna savasi konusunda Kiev’in önerdigi baris formülünü ele aldiklarini açikladi.

Borrell, “Bugün Bakanlarla Ukrayna ile Nijer’deki darbe ve Sahra’daki durumu ele aldik. Bakanlarla Ukrayna savasina dogru bir sekilde nasil son verebilecegimizi görüstük. Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba’yi dinleme firsatimiz oldu. Kendisi sahadaki son durumu anlatti. Rusya’nin basta okullar olmak üzere IHA’lar tarafindan okullarin açilma gününde okullari bombaladigini, birçok egitimcinin öldügünü, bunlarin kaza degil bilinçli olarak vuruldugunu aktardi. Ayrica baris arayisi adina diplomatik arastirmalar konusunda da bilgiler aldik. Çünkü Ukrayna’yi uzun vadede dogru sekilde desteklemeye devam edecegiz. Savas sirasinda oldugu gibi savas sonrasinda da desteklemeye devam edecegiz” dedi.



Ukrayna’ya 20 milyar euroluk destek

AB’nin Ukrayna’ya yeni bir yardim paketi için öneride bulundugunu belirten Borrell, “AB Konseyi’ne uzun vadeli olarak Ukrayna’yi desteklemek için gelecek dört yilda 5’er milyar euro olmak üzere 20 milyar euroluk bir destek paketi öneriyoruz. Bu öneriye tepkilerin olumlu oldugunu görüyorum. Ukrayna’yi desteklemek konusunda yil sonuna kadar Konsey seviyesinde bir anlasma bekliyoruz. Maalesef sekizinci yaptirim paketi bloke durumda bunun da kaldirilmasi gerekiyor” diye konustu.



“Rusya - Afrika zirvesi bir diplomatik fiyasko oldu”

Yaklasik 40 bin Ukrayna askerinin Toledo basta olmak üzere AB ülkelerinde egitilmesini öngördüklerini belirten Borrell, baris plani önerileri arasinda Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’nin önerisini ele aldiklarini bildirdi. Borrell, “Çin, Brezilya, Güney Afrika, Afrika Birligi tarafindan yapilan baris formülü önerileri vardi. Bunlar bir kenara kondu ve Zelenskiy’nin baris plani formülü destek gördü. Stockholm ve Suudi Arabistan’da ele alinan bu öneri ile makul bir baris saglanmasini umuyoruz’’ dedi.

Tahil Koridoru Anlasmasi konusunda Rusya ve Putin’i suçlayan Borrell, “Putin sadece komsularini degil binlerce kilometre ötedeki halklari da tehdit ediyor. Son Rusya - Afrika Zirvesi bir diplomatik fiyasko oldu. Görüyorum ki Rusya uluslararasi alanda gerilemeye devam ediyor.’’ dedi.



"Afrika sorunlarina Afrikali çözümler olmali”

Nijer konusunun da AB Bakanlari tarafindan ele alindigini belirten Borrell, “Bati Afrika Devletleri Ekonomik toplulugu (ECOWAS) Komisyonu Baskani, ECOWAS Baris ve Güvenlik Komiseri ve Nijer’in mesru seçilmis Bazoum hükümetinin Disisleri Bakani ile konustuk. Bu Afrikali temsilciler açik ve detayli sekilde durumu aktardi. Hizli bir sekilde anayasal düzene dönüsü konustuk ama Gabon’u konusmadik çünkü üye degil. Ayrica Niamey’de zor bir durumda Büyükelçisi bulunan Fransa’ya da tam destegimizi ifade ettik. ECOWAS yönetimine Nijer konusunda Nijer cuntasinin üzerindeki baski inisiyatifi için destegimizi ifade ettik. Bu ülkeye AB ve tüm üye ülkeler olarak bütçe destegini kestik. Dogrudan halka dokunmayan isbirliklerini de kestik. Darbecilere karsi bireysel yaptirimlari içeren hukuki çerçeve hazirliyoruz. Kendileri bize sahadaki son durumu aktardi ve olasi bir askeri müdahale konusunda bilgiler verdiler. Baskan Bazoum, Sahra bölgesinin tek seçilmis baskaniydi. Kendisini aniyorum ve desteklemeye devam ediyoruz. Burkina Faso ve Sahra bölgesinde terör riski artarak devam ediyor. Dün Gabon da karmasik da olsa bir seçim sonrasinda darbe oldu. Bu darbeye hak vermez. Darbeleri çözüm olarak göremeyiz ama her durum kendi sartlariyla ele alinmali. Gabon halkinin tercihleri dikkate alinmalidir. Afrika sorunlarina Afrikali çözümler olmali” seklinde konustu.



Daglik Karabag ve Bati Balkanlar da ele alindi

Toplantida ele alinan diger konulari da aktaran Borrell, “Ayrica Daglik Karabag’da insani durumu ele aldik. Laçin Koridoru hakkinda güvenligi garanti etmeleri için otoritelerden talepte bulunduk. Ayrica Ortadogu’da ve Filistin’de durumu konustuk. Birlesmis Milletler (BM) bünyesinde ele alinacak konular bunlar” dedi.

Bati Balkan ülkeleriyle de yakindan ilgilenmeyi öngördüklerini bildiren Borrell, Ispanya dönem Baskanligi ile Berlin Prosedürü kapsaminda Balkan ülkeleriyle toplanmayi öngördüklerini, ayrica 14 Eylül’de Kosova ve Sirbistan arasindaki diyalog sürecinin yeni bir toplantisina kolaylastirici olarak ev sahipligi yapacagini ve çözüm arayisina devam edilecegini söyledi.



Borrell’den genisleme mesaji

AB olarak genislemeye önem verme çagrisi yapan Borrell, Ukrayna ve Bati Balkan ülkelerinin AB’ye üye olmalari gerektigini ancak bunun kosullari saglamaya bagli oldugunu aktardi. Borrell, AB ülkelerine de mesaj vererek, AB olarak genislemeye hazir olunmasi gerektigini ve 10 yeni üyeyi alabilecek bir düzeye gelinmesi gerektigini ifade etti.

Kaynak: İHA