Küba, Idalia Firtinasi'na Karsi Alarmda Açiklamasi 8 Bin Kisi Tahliye Edildi

Kübali yetkililer ülkenin batisina dogru yaklasan Idalia Firtinasi nedeniyle alarm verdi. Ülkede sel ve su baskinlarinin yasanmasi ihtimaline karsi 8 bin kisi tahliye edildi.

Karayip Denizi’nde olusan ve kuzeye dogru ilerleyen Idalia Firtinasi Küba topraklarina dogru yaklasirken Kübali yetkililer tedbirleri sikilastiriyor. Küba Ulusal Sivil Savunma Kurumu, ülkenin bati bölgelerinde yogun yagis ve siddetli rüzgar ile etkili olmasi beklenen Idalia Firtinasi nedeniyle Pinar del Rio ve Artemisa illeri ile Isla de la Juventud Adasi’nda kasirga alarmi verdi. Kisa süre içerisinde kasirgaya dönüsmesi beklenen Idalia Firtinasi ülkede simdiden yagislara neden olurken, ilerleyen saatlerde yagislarin siddetini artirarak sel ve su baskinlarina yol açabilecegi bildiriliyor. Ayrica saatte 140 kilometre hiza ulasan rüzgarin deniz kiyisinda yüksek dalgalar olusturarak alçak kesimlerde denizin tasmasina neden olacagi belirtiliyor. Simdiye kadar riskli bölgelerde yasayan 8 bin vatandasin tahliye edildigi ülkede bu sayinin ilerleyen saatlerde artabilecegi düsünülüyor.

Siddetini artiracak

Meteoroloji uzmanlarina göre Idalia Firtinasi’nin güç kazanmaya devam ederek önümüzdeki saatlerde kasirga seviyesine yükselmesi bekleniyor. Firtinanin Meksika Körfezi’nde kuzeye dogru yol alacagi ve 30 Agustos Çarsamba günü erken saatlerde ABD’nin Florida eyaletinde karaya vuracagi bildiriliyor. ABD Ulusal Kasirga Merkezi’nin (NHC) açiklamasina göre, Idalia’nin ülke topraklarina vardiginda Saffir-Simpson Kasirga ölçegine göre kategori 3 kasirga seviyesine ulasacagi ve saatte 180 kilometre hizla esen siddetli rüzgarlara neden olacagi tahmin ediliyor. Bazi havalimanlarinin ulasima kapatildigi Florida eyaletinde yetkililer, vatandaslari sele karsi tedbir almalari ve tahliye durumuna hazirlikli olmalari konusunda uyardi.
Kaynak: İHA