Kurtulus Savasi'nda Mühimmat Tasiyan Denk Kayigi Bir Asir Sonra Yeniden Denize Indi

Kurtulus Savasi’nda Anadolu’nun lojistik merkezlerinden Inebolu Limani’na getirilen mühimmatin tahliyesini gönüllü olarak üstlenen kayikçilarinin kullandigi denk kayigi yeniden hayat buldu. Milli mücadele ruhunun yeniden yasatilmasi amaciyla aslina uygun olarak insa edilen kayik, törenle Karadeniz’e indirildi.

Kurtulus Savasi'nda Mühimmat Tasiyan Denk Kayigi Bir Asir Sonra Yeniden Denize Indi


Kurtulus Savasi’nin lojistik merkezlerinden Kastamonu’daki Inebolu Limani, 3 yil boyunca silah ve cephanenin Anadolu’ya giris kapisi oldu. Inebolu ilçesinde yasayan balikçilarin 3 yil boyunca mühimmatlari tasidigi denk kayigi ise baslatilan proje ile yeniden hayat buldu. Türkiye’nin Istiklal madalyali tek ilçesi olan Inebolu’da Milli Mücadele’ye katilan ve zamanla yok olan “denk kayiklari”nin yeniden gün yüzüne çikartilmasi amaciyla Inebolu Kaymakamligi tarafindan çalisma baslatilarak Inebolu ilçesinde sergilenmek üzere orijinal denk kayigi yapimina baslandi. Kurtulus Mücadelesinin ve Istiklal Yolu’nun simgesi haline gelen denk kayigi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Inebolu ilçesini ziyaretinin 84’üncü yil dönümünde denize indirildi. Bir asir sonra yeniden suya indirilen denk kayigi vatandaslara büyük gurur yasatti.

“Inebolu’muzda denk kayigi görmek arzu ediliyordu”

Düzenlenen törende konusan Inebolu Kaymakami Ahmet Vezir Baycar, “Istiklal Madalyali tek ilçe olma hüviyetine sahibiz. Bunun kazanilmasinda denk kayigimizin önemli bir rolü var. 3 yil boyunca kayikçilar locasi Kurtulus Savasi’na mühimmat yetistirmek üzere hiçbir ücret almadan hizmet verdiler. Zamanla bu denk kayiklari yipranarak tarih oldu. Son denk kayigimiz da Istanbul’da sergileniyor. Inebolu’muzda denk kayigi görmek arzu ediliyordu. Milli Mücadeleye katki saglayan denk kayigimizi önemli günlerde denize indirmek her Inebolu’daki vatandaslarimizin içinde bir ukdeydi.” dedi.



“Inebolu için çok güzel bir çaba olmus”

Kastamonu Valisi Meftun Dalli ise insa edilen kayigin yapilan fedakarliklarin gelecek nesillere aktarilmasinda önemli rol oynayacagini belirterek, “Inebolu için çok güzel bir çaba olmus. Umarim bundan sonraki yillarda da tarihin yasatilmasinda ve yapilan fedakarliklarin hatirlatilmasinda çok büyük feda saglayacaktir.” diye konustu.

Konusmalarin ardindan denk kayigi protokol üyeleri ve vatandaslar tarafindan denize indirildi.
Kaynak: İHA