Depremin Vurdugu Malatya'da 4 Ilçenin Zemini Kaydi

Kahramanmaras merkezli depremlerde büyük yikim yasayan Malatya’da 4 ilçenin zemini kaydi. Kaymalar sonucu imarda büyük sorun yasandigini kaydeden Dogansehir Belediye Baskani Durali Zelyurt, ilçedeki imar çalismalarini durduklarini söyledi.

Depremin Vurdugu Malatya'da 4 Ilçenin Zemini Kaydi


Kahramanmaras merkezli depremlerde büyük yikim yasayan Malatya’da, Akçadag, Dogansehir, Battalgazi ve Yesilyurt ilçelerinin zemini kaydi. En büyük kaymanin Dogansehir ilçesinde yasandigini kaydeden Dogansehir Belediye Baskani Durali Zelyurt, ilçedeki imar çalismalarini durduklarini söyledi.



"Dogansehir adeta burkuldu"

Dogansehir’deki kaymalarinin boyutuna dikkat çeken Baskan Zelyurt, ilçenin adeta burkuldugunu ifade ederek, "6 Subat depremlerinde Dogansehir ilçemizi çok siddetli bir sekilde etkiledi. Depremlerle birlikte çok sayida fay hattinin ilçemiz sinirlari içerisinde geçtiginizi gördük. Fay hatlarindan dolayi ilçemizin imar konusunda ilgili kurumlarla yogun bir çalisma yaptik. Yapilan çalismalar sonrasinda Akçadag, Yesilyurt, Battalgazi sistematik bir zemin kaymasi yasadigi için daha sonra buralarda dönüsümler parametreleri uygulanarak kaymalar düzeltilip imara açildi. Ancak ilçemizde sistematik bir kaymanin disinda resmen burkulmus. Özellikle Çelikhan-Hatay fay hatti ayri bir kaymaya, Elbistan- Pazarcik fay hatti diger tarafa kaymis. Deprem haritasinda olmayan sonradan çikan Gözene’den geçip Eski köyü ikiye bölerek Çiglik hattindan Gövdeli istikametine giden bir fay hatti ortaya çikti. Bu fay hattin kirilmasi sonucu iki metre yariklar olustu ve Dogansehir’de ayri bir kayma yasandi.“ dedi.



"Dogansehir’i imara açamiyoruz"

Kaymalar nedeniyle Dogansehir’in imara açilamadigini belirten Baskan Zelyurt, ”Ilçemizde Tapu Kadastro Müdürlügü 6 ayri noktada çalisma yapti ve kaymalari düzeltemedi. Bundan dolayi yeniden imar çalismalarina baslandi. Akçadag, Yesilyurt, Battalgazi ilçelerin de sorun çözülerek imar uygulanmalarina baslanilirken, kaymalardan dolayi Dogansehir’i imara açamiyoruz.“ diye konustu
Kaynak: İHA