Israil'de Yargi Reformuna Karsi Protestolar 33. Haftasinda

Israil’de sokaklara dökülen on binlerce protestocu Basbakan Binyamin Netanyahu’nun uygulamayi planladigi yargi reformunu 33. haftada da protesto etti.

Israil'de Yargi Reformuna Karsi Protestolar 33. Haftasinda


Israil’de tartismali yargi reformuna karsi protestolar 33. haftasinda da devam ediyor. Baskent Tel Aviv olmak üzere Israil’in birçok kentinde on binlerce kisi Basbakan Binyamin Netanyahu’nun yargi reformuna karsi çikmak üzere sokaklara döküldü. Tel Aviv’de bulunan Kaplan Caddesi’ndeki protestolar, Israil’in Eurovision Sarki Yarismasi birincisi Netta Barzilai’nin Israil’in milli marsi “Hatikva”yi seslendirmesiyle basladi.

Israil bayraklari tasiyarak yürüyüs yapan protestocular, pankartlar, davullar, düdükler ve kornalarla Basbakan Netanyahu’ya tepki gösterdi. Sloganlar atan Israilliler hükümetin yargi reformu talebini elestirdi.



Tartismali yargi reformu

Israil’de Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sinirlandiran tartismali yargi reformunun ilk kismini olusturan yasa tasari 24 Temmuz’da 3’üncü kez mecliste yapilan oylamada 64 “evet” oyuyla kabul edilmisti. Ülkede protestolara yol açan tasarinin kabul edilmesiyle Yüksek Mahkeme’nin tutarsiz buldugu hükümet kararlarini engelleme yetkisi kaldirilmisti.

Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog ile ABD’nin karsi çiktigi tartismali yargi reformu, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sinirlandirilmasini, meclisin mahkeme kararlarini geçersiz kilmasini ve yarginin hakimlerin seçimi üzerindeki etkisinin azaltilmasini içeriyor. Israil’in yazili bir Anayasasi bulunmazken, Yüksek Mahkeme en yüksek yargi merci olarak görev yapiyor. Israil’de devletin isleyisine, yönetimi ile insan hak ve özgürlüklerine iliskin "temel yasalar” bulunuyor. Israil’de 4 Temmuz’da Anayasa Komisyonu yarginin hükümet üzerindeki denetimini sinirlayacak yasa tasarisini onaylamisti. Söz konusu yasa tasarisi ile Yüksek Mahkemenin hükümet ve meclisin kararlarini yasalar nezdinde tutarsiz buldugu takdirde bozma yetkisine sinir getiriyor.
Kaynak: İHA