Hilary Kasirgasi'nin ABD Ve Meksika'yi Vurmasi Bekleniyor

Büyük Okyanus’ta olusan Hilary Kasirgasi’nin Meksika ve ABD kiyilarini vurmasi bekleniyor. Bölge sakinleri siddetli yagis ve sele hazirlanirken Meksika’da kasirga nedeniyle su ana kadar 2 kisi hayatini kaybetti.



Meksika’nin bati kiyilarinda olusan Hilary Kasirgasi ülkenin kuzeybatisinda yer alan Baja California Sur ve Baja California eyaletlerine dogru yaklasiyor. ABD’nin California eyaletine de ulasmasi beklenen kasirganin yarin erken saatlerde karaya vurmasi bekleniyor. Meksika Ulusal Meteoroloji Servisi’nden yapilan açiklamada, Hilary Kasirgasi’nin su anda Saffir-Simpson Kasirga ölçegine göre kategori 3 seviyesine ulastigi ve rotasi itibariyle iki kez karaya vurabilecegi bildirildi.

Saatte 250 kilometre hizla esen sert rüzgarlarla birlikte ilerleyen kasirganin kiyilarda 8 ila 10 metre yükseklikte dalgalara ve Meksika’nin kuzeybatisindaki 11 eyalette siddetli yagislara neden olacagi ifade edildi. Meksikali yetkililer ayrica bölgede yagislar nedeniyle meydana gelebilecek sel, akarsu taskinlari ve toprak kaymalarina karsi vatandaslara tedbirli olma çagrisinda bulundu.

Tedbirler aliniyor

Kasirganin geçisi sirasinda güvenlik amaciyla Meksika’nin kuzeybati kiyilarindaki birçok liman ulasima kapatilirken, Baja California eyaletinde okullarin tatil edildi ve 850 kisi ise evlerinden tahliye edildi. Bölgede yasanabilecek afetlere karsi çok sayida barinak hazirlandi. Meksika Savunma Bakanligi da kasirganin etkileyecegi yerlerde vatandaslara yardim etmek amaciyla askeri personelin konuslandirildigini duyurdu.

ABD’den sel uyarisi

ABD Ulusal Kasirga Merkezi (NHS) ise ülkenin güneybati topraklarina ulasmasi beklenen Hilary Kasirgasi’nin California, Nevada ve Arizona eyaletlerinde sel ve su baskinlarina yol açabilecegini açikladi.

Hilary Kasirgasi’nin ABD’nin California eyaleti topraklarina 1939 yilindan bu yana ulasan ilk tropikal kasirga oldugu aktarildi.

Kasirga, Meksika’da 2 can aldi

Geçtigimiz persembe gününden beri Meksika’nin bati kiyilarini etkisi altina alan Hilary Kasirgasi nedeniyle simdiye kadar 2 kisinin hayatini kaybettigi ögrenildi. Meksika’nin Oaxaca eyaletindeki bir plajda denize giren 1 kisinin yüksek dalgalar nedeniyle boguldugu bildirilirken, ülkenin Sinaloa eyaletinde ise araci ile su kanalindan geçmeye çalisan 1 kisinin su seviyesinin yükselmesi sonucu akintiya kapilarak öldügü belirtildi.
Kaynak: İHA