Sinirin Sifir Noktasinda Üzüm Hasadi Basladi

Kilis karasi olarak bilinen, kentin adiyla da özdeslesen ‘’Kilis horoz karasi’ cinsi üzümün hasadina baslandi. Üzümün kilosu tarlada 5 TL’den, marketlerde ise 25 TL’den alici buluyor.

Sinirin Sifir Noktasinda Üzüm Hasadi Basladi
Türkiye’de önemli bagcilik bölgelerinden biri olan sinir kenti Kilis’te, Horoz karasi cinsi üzümün hasadina baslandi. Sofralik olarak da tüketilen üzümün kilosu tarlada 5 TL’den, marketlerde 25 TL üzerinde satiliyor. Üzüm üreticilerinin bir kismi fiyatlarin düsük olmasi nedeniyle üzümlerini kurutmalik olarak degerlendirmek için çalismalara basladi.

Kilis’in Musabeyli ilçesi ve köylerinde daha fazla yetistirilen üzümde, kuraklik ve afetlerden dolayi rekoltenin düsük oldugu bildirildi.

Kavurucu sicagin altinda baglarda üzüm hasadi yapan tarim isçilerinin de zorlu mesaisi devam ediyor.

‘‘Ilk hasat Suriye sinirinda yapildi’’

Horoz karasi üzümünün Kilis’teki ilk hasadi Suriye sinirina sifir noktada bulunan Süngütepe köyünde yapildi. Kilis Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Güven Özdemir, Kilis Karasi üzümünün hüzünlü hasadina baslandigini ifade ederek, ‘‘Kilis’te yaklasik 160 bin dekar alanda üzüm üretimi yapilmaktadir. Üzümler yas ve kuru olarak piyasaya sürülüyor. Bu yilin rekoltesinde düsüklügün sebebi iklim sartlari. Sicaktan zor konusurken alin teri döktükleri tarlalarda üreticiler hasat yapiyor. Kilis Horoz Karasi oldu gönül yarasi çünkü 3 kilogram üzüm satarsam 1 bardak çay içebilirim. Fiyatlarin çok yüksek bekledigimiz senede fiyatlarin çok düsük olmasi üzüm üreticilerini magdur ettiginin’’ dedi.

Babasinin vefatindan sonra çiftçi olarak tekrar memleketine döndügünü söyleyen Çiftçi Ahmet Azkanmaz,‘‘5 dil biliyorum ve ekmek parami yabanci dillerden çikartarak gitmedigim ülkede kalmadi. Babam vefat ettikten sonra hep aklima getirdim. Bag ve tarlalarin bos kaldigini, çiftçilik yapmam gerektigini düsündüm. 5 dili ve yasantimi geride birakip köyüme gelerek çiftçilige basladim ve suan üzüm hasadi yapiyoruz. Üzüm üreticileri olarak umdugumuz hasat yok ve hem fiyat, hem de rekolte yönünden sikinti çekiyoruz’’ diye konustu.

Kaynak: İHA