Yillar Önce Tekneyle Balik Tutugu Alan Araziye Dönüstü

Van’in Ercis ilçesinde ikamet eden Ismail Zorlu, yillar önce tekneyle balik tuttugu Van Gölü’nde sularin çekildigi alani hayretle gezdigini söyledi.

Yillar Önce Tekneyle Balik Tutugu Alan Araziye Dönüstü


Yillar önce Van Gölü’nde balikçilik yapan Ismail Zorlu, yillar sonra tekneyle balik tuttugu yerlere yürüyerek gezdi. Çocuklugundan beri baba meslegi olan balikçilikla ugrasan Zorlu, balik neslinin azalmasi ve Van Gölü sularinin çekilmesiyle balikçiligi birakip devlet kurumun da çalismaya basladi.

Yillar sonra bir vesileyle gezi gayesi ile geldigi alanda tekneyle balik tuttugu yere gelen Zorlu, hayretler içinde kaldi. Kuraklik nedeniyle sularin çekildigi Van Gölü’nde mikrobiyalitler de gün yüzüne çikti. Mikrobiyalitlerin oldugu yerde daha önce tekneyle balik tuttugunu söyleyen Zorlu, “Suan gezdigimiz alanda yillar önce tekneyle gelip balik tutuyorduk. Sularin çekilmesiyle buralar bir tarlayi andiriyor artik. Suan Van Gölü’nün yüz ölçümünün de degistigine sahit oluyoruz” dedi.



Balik tuttugu alanda çok duygulan ve mikrobiyalitleri inceleyip alanda gezerek hatiralarini canlandiran Zorlu, “Çelebibagi Mahallesi sakinlerindenim. Su anda gördügümüz alan eskiden balik çekilen bir bölgeydi. Kayiklar buraya yanasir baliklar karsi taraftan yüklenirdi. Su anda mikrobiyaliklerin olustugu bölge kayikla geçilen bir bölgeydi. Simdi ise kuslarin beslenme alani olmus. Suyun çekilmesi de yaklasik 1 kilometreyi geçmis durumda. Eskiden suan bulundugumuz alanda kayikla geziyorduk, simdi ise gözümüzün görebilecegi kadar ileriye gitmistir. Suyun çekilmesiyle mikrobiyolitler de gün yüzüne çikmis oldu.” diye konustu.

Kaynak: İHA