Depremzede Liseli Duru, Kizlar Bilgisayar Olimpiyatinda Avrupa Sampiyonu Oldu

Asrin felaketi olarak nitelenen Kahramanmaras merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremlere yakalanmasina ragmen çalismaktan yilmayan 11. sinif ögrencisi Duru Özer, Türkiye’nin gururu oldu. Deprem sonrasi akrabalarinin bulundugu Izmir’de yasamaya baslayan ve Bahçesehir Koleji Izmir 50. Yil Kampüsündeki Anadolu Lisesi’nde, Semra Enver Yücel (SEY) Vakfinin himayesinde egitimine devam eden Duru Özer, geçen yilki basarisini tekrarlayarak Avrupa Kizlar Bilgisayar Olimpiyati’nda yine altin madalya kazandi.

Depremzede Liseli Duru, Kizlar Bilgisayar Olimpiyatinda Avrupa Sampiyonu Oldu
Kiz ögrencilerin bilisime olan ilgilerini artirmak amaciyla 2021’de düzenlenmeye baslayan Avrupa Kizlar Bilgisayar Olimpiyati’na (The European Girls’ Olympiad in Informatics -EGOI) Türk kiz ögrenciler damgasini vurdu. Bu yil Isveç’in Lund kentinde 15 - 21 Temmuz tarihlerinde düzenlenen 52 ülkeden 189 ögrencinin katildigi 3. Avrupa Kizlar Bilgisayar Olimpiyati’nda Türkiye’yi temsil eden ögrencilerden 17 yasindaki Duru Özer, altin madalyayi Türkiye’ye getirerek hem ailesinin hem de okulunun gururu oldu. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) Bilim Insani Destek Programlari Baskanligi (BIDEB) bünyesinde yürütülen çalismalar çerçevesinde Türkiye’yi uluslararasi arenada temsil etmek için yetistirilen genç bilim insanlari arasinda yer alan Duru Özer’in bu yilki basarisi daha da anlamli hale geldi. 6 Subat’ta meydana gelen depremleri ailesiyle birlikte Kahramanmaras’ta yasayan Duru Özer, zor günler atlatti. Evleri depremde hasar gördü. Ögretmen, arkadas, komsularinin acilarina sahit oldu. Yasadigi kenti degistirmek zorunda kaldi. Iki kardesiyle birlikte Izmir’deki anneannesinin yanina gelip yerlesen, anne ve babasi ise Kahramanmaras’ta kalan Duru Özer, Semra Enver Yücel Vakfinin (SEY) himayesinde egitimine Bahçesehir Koleji Izmir 50. Yil Kampüsündeki Anadolu Lisesinde devam etme karari aldi.

Depreme ragmen pes etmedi

Yasadigi zor günlere ragmen Duru Özer, bugünkü basarisinin sinyallerini ise dokuzuncu sinifta verdi. Bahçesehir Koleji Matematik Olimpiyatlari’nda Türkiye ikinciligini kazandi. Daha sonra dokuzuncu sinifta Kizlar Bilgisayar Olimpiyatlari takimina girdi. Antalya’da 2022 yilinda düzenlenen olimpiyatlarda ilk altin madalyasini kazandi. Bu yil da birinciligi kimseye kaptirmayan Duru Özer, deprem ve sonrasinda yasadiklarini söyle anlatti:

“Çok zor günler yasadik, kaotik bir dönemi atlatmaya çalisiyoruz. O dönem Kahramanmaras’ta kaybi olmayan kimse olmamistir. Benim de arkadaslarim, ögretmenlerim, anne ve babamin arkadaslari pek çok aci yasadilar. Birçok insani kaybettik. Yarim kalan yasamlar oldu. Ögrencilerin okullari degisti. Hepimiz baska kentlere, baska okullara dagildik. Zor günlerdi. Olimpiyatlara hazirlanmam da güç oldu. Ancak, belirli bir düzenimiz ve altyapimiz oldugu için takim olarak iyi hazirlandik. Bahçesehir Koleji Izmir 50. Yil Kampüsü Anadolu Lisesi’ndeki yeni ögretmenlerim ve ögrenci arkadaslarim da çok sicak davrandilar. Bana yabancilik, sosyal olarak eksiklik hissettirmediler.”

Matematik ve bilgisayar sevgisi

Lise yillarinda bilgisayara olan ilgisinin matematige olan merakinin devami olarak gelistigini dile getiren Duru Özer, Olimpiyatlar’daki basarisinin temelinde de bunun oldugunu söyledi.

Bilgisayar Olimpiyatlari’nin iki oturumdan olustugunu ve üç problemi bes saatte çözmelerinin istendigine dikkat çeken Duru Özer, “Aslinda hepsi matematik problemleri. Problemlerin alt görevleri de oluyor. Problemleri kod yazarak çözmeye çalisiyoruz. Algoritmik düsünmek çok önemli. Asil olan problemin nasil çözülecegini görmek. Sonrasinda kodu çok rahat yazabilirsiniz. TÜBITAK destekli kamplarda takim arkadaslarimla çok iyi çalismalarla hazirlandik” dedi.



Bilgisayar mühendisi olmak istiyor

Olimpiyatta en yüksek puanla ikinci kez altin madalyanin sahibi olan Duru Özer, gelecek yil girecegi üniversite sinavinda hedefinin bilgisayar mühendisligi bölümünü kazanmayi hedefledigini söyledi.

Meslek seçiminde acele etmedigini belirten Duru Özer, “Gelecegin degisken oldugu bir zamanda yasiyoruz. Bilgisayar mühendisligi okumak istiyorum ama gelecek ne getirecek görecegiz. Bilgisayar Olimpiyatlari basta olmak üzere her alanda kizlarin desteklenmesi çok önemli.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA