Bagisikligi Güçlendirmenin Anahtari Açiklamasi Antioksidan Bakimindan Zengin Beslenme

Beslenme ve Diyetetik Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Ülkü Demirci, korona virüsüne karsi bagisiklik sistemini güçlendiren antioksidan içerigi yüksek besinlerin tüketilmesini tavsiye etti.

Bagisikligi Güçlendirmenin Anahtari Açiklamasi Antioksidan Bakimindan Zengin Beslenme
Demirci, korona virüsüne karsi bagisiklik sisteminin güçlendirilmesinin önemli olduguna dikkat çekerek, gida tüketimine iliskin tavsiyeler verdi. Bagisiklik sisteminin organizmayi çogu hastaliga karsi koruyan tüm biyolojik yapi ve süreç sistemlerinden olustugunu ifade eden Dr. Demirci, "Bagisiklik sistemi, organizmanin vücudu için bir savunma sistemi gibidir; birçok farkli ajanin varligini tespit eder ve organizmayi koruyucu etkinlige sahiptir" dedi.

“Temel beslenme önerileri’’

D vitamini almanin bu dönemde kritik önem arz ettigini belirten Dr. Demirci açiklamasinda su ifadeleri kullandi:

“Bagisiklik sistemini güçlü tutmanin ilk yolu vücudu temizleyen ve antioksidan kapasitesi yüksek besinleri tüketmekten geçmektedir. Bagisiklik sistemi güçsüz olan kisilerde genellikle yogun stres, geçmeyen yaralar, uzun süren grip vakalari, uykuya geçmede zorlanma seklinde belirtiler ortaya çikmaktadir. Yapilan çalismalar yeterince günes isinlarindan yararlanmis kisilerin, grip ve nezle gibi enfeksiyonlara yakalanma oraninin daha düsük oldugunu göstermektedir. Günes isinindan yeterli yararlanmayan, vücutlarinda D vitamini düzeyleri düsük olanlarin solunum yollari enfeksiyonlarina da yakalanma risklerinin olabilecegi öngörülmektedir. D vitaminin temel kaynagi günes olmakla birlikte D vitamininden zengin besinlerin basinda, yagli baliklar, yumurta ve süt gelmektedir.

Çinko, bagisiklik sisteminin temel mekanizmasinda ve serbest radikallerin vücuda verdigi hasari önlemede önemli bir role sahiptir. Ayrica pek çok immün sistemi reaksiyonunda hayati role sahiptir; metabolizmayi hizlandirir, enerjik ve pozitif olmaya katkida bulunur. Özellikle mevsim geçislerinde mutlaka çinko seviyelerine dikkat edilmelidir. Çinko degerlerini besin yoluyla desteklemek için ögünlerde hindi eti, kabak çekirdegi, kuru baklagiller, deniz ürünleri, ruseym, susam, findik, badem, ceviz, fistik gibi besinlere yer verilmelidir."

“Asiri yag kullanimi bagisiklik sistemini baskiliyor”

Dr. Demirci açiklamasinda sunlari söyledi:

"Proteinden zengin beslenme ve daha az yag kullanimi bagisiklik sistemini olumlu yönde etkilemektedir. Asiri yag kullanimi bagisiklik sistemini baskilamaktadir. Bu nedenle beslenme düzeninde hayvansal yaglar yerine özellikle bitkisel yaglar tercih edilmelidir. Ayrica balikta yüksek miktarda bulunan omega-3 yag asitleri de bagisiklik sisteminin güçlenmesine destektir. Omega-3 yag asitlerinin en önemli kaynagi baliktir; meme ve akciger kanserini azalttigini gösteren veriler vardir. Dolayisiyla haftada 2-3 gün balik tüketimi günlük Omega-3 gereksinimini karsilayacaktir. Eger balik tüketilmiyorsa, mutlaka Omega-3 suplemani seklinde takviye alinmalidir. C vitamini sitokin üretimi ve immünoglobulin sentezini artiran enfeksiyonlara bir yanit olarak T-lenfosit proliferasyonunu iyilestirerek immün sistemi uyarir. E vitamininin immün sistem düzenleyici etkileri büyük ölçüde antioksidan aktivitesi ile iliskilidir. Ayni sekilde A vitamininin humoral antikor yanitini düzenleme potansiyelleri ile bagisiklik sistemi üzerine önemli etkileri bulunmaktadir. A vitamini, en fazla kis sebzelerinde bulunmaktadir. Havuç, patates, balkabagi, brüksel lahanasi, brokoli, pirasa yüksek miktarda A vitamini içermektedir. Kusburnu, portakal, mandalina, greyfurt, kivi C vitamininden zengindir. Yine her gün yesil yaprakli, biber, maydanoz, dereotu içeren bol limonlu bir salata günlük C vitamini ihtiyacinizin tamamini karsilamaktadir. E vitamini ise daha çok, tahil ve tahil ürünlerinde, kuru baklagillerde yüksek oranda bulunur. Bir dilim esmer ekmek, bir porsiyon kuru baklagil ve bir porsiyon mercimekli bulgur pilavi, günlük E vitamini ihtiyacini karsilamaktadir. Selenyum bagisiklik sistemini kuvvetlendirici, antioksidan özelligi olan bir mineraldir. Virüs üremesini engelledigi için tedavi edici etkisi arastirilmaktadir. Bir dilim tam bugday ekmeginde 10 mikrogram selenyum bulunmaktadir. Ceviz, et, sakatatlar, balik ve kabuklu deniz ürünleri, kepekli unlar, susam, kabak çekirdegi, yumurta selenyumun en iyi kaynaklaridir. Vücudumuzda üretilen çok güçlü bir diger antioksidan olan glutatyon, birçok hastaligin sebebi sayilan serbest radikalleri hücre içerisinde yok etmektedir. Glutatyonun üretimi için ise soganin içinde bulunan sistein maddesinin sogan veya sarimsak yiyerek tüketilmesi gerekmektedir."

“Probiyotikten zengin beslenme ihmal edilmemelidir”

Dr. Demirci açiklamasinda su ifadeleri kullandi:

"Probiyotik bakterilerin sistemik ve mukozal immün hücrelerin ve intestinal epitel hücrelerin fonksiyonlarini düzenleyerek bagisiklik üzerinde olumlu sonuçlari çalismalarda saptanmistir. Antibiyotik kullanimi, stres, kötü beslenme ya da toksin maddelere maruz kalindiginda bagirsaklardaki bakterilerin sayisi azalmakta veya yok olmaktadir. Saglikli bir flora ve güçlü bir bagirsak için probiyotikten zengin beslenme ihmal edilmemelidir. Probiyotik kaynaklar arasinda; ev yapimi tursu, yogurt, tarhana, elma sirkesi gibi besinler bulunmaktadir. Yeterli su tüketimi (kg basina 30 ml), bagisiklik sistemi elemanlarinin sorunsuz çalismasi için çok önemli; özellikle enfeksiyon durumlarinda su tüketiminin ekstra özenli bir sekilde arttirilmasi gerekmektedir. Kronik yorgunluk da hastalik riskini arttiran faktörlerden biridir. Yeterli ve dengeli beslenmenin yani sira günlük en az 6-8 saat kaliteli uyku da oldukça önemlidir. Saglikli uyku için aksam saatlerinde agir egzersizler ve agir yemekler tercih edilmemelidir. Yatak odasinda televizyon, telefon ve tablet gibi mavi isik yayan elektronik cihazlar bulundurulmamalidir.’’
Kaynak: İHA