Tabiat Alaninda, Kepçe Ve Hizarli 'Temizlik', Dogaseverlerin Tepkisini Çekti

Aydin’in Didim ilçesinde bulunan ve yapilasmaya açilmamis nadir yerlerden olan tabiat alanina giren kepçe ve hizarlar dogaseverlerin tepkisini çekti. Henüz kim tarafindan gönderildigi belli olmayan kepçe ve hizarlarla yapilan temizlik çalismalarinin tahribata yol açtigini ifade eden EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü; “Bu çalismalari kimler yaptiriyor ve izinlerini kimler veriyor bilmiyoruz ama yapilan tahribatlarin incelenmesi ve tabiatin korunmasi için gerekli yerlere müracaat edecegiz” dedi.

Tabiat Alaninda, Kepçe Ve Hizarli 'Temizlik', Dogaseverlerin Tepkisini Çekti


Dogal güzellikleriyle bir çok yaban hayatinin ve endemik bitkilerin siginagi olan Aydin’in Didim ilçesinde “temizlik” adi altinda yapilan çalismalar dogaseverlerin tepkisini çekti. Didim’de yapilasmaya açilmamis olan ve Tavsanburnu Tabiat Parki ile Tasburun Balikçi Limani arasindaki agaçlik alanlarda yapilan çalismalarda tabiatin zarar gördügünü ifade eden Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü, kepçe ve hizarlarin kimler tarafindan gönderildigini tespit edemediklerini ancak yapilan çalismalarin dogaya zarar verdigini belirterek yetkililere seslendi.

Henüz tahribata ugramamis ve birçok endemik bitki ve yasli agaçlara ev sahipligi yapan bölgenin dikkatsizce tahrip edildigini vurgulayan Sürücü, yasanan duruma “Bu nasil temizlik böyle?” diyerek tepki gösterdi.

“Kiyilarda yesil bir ot dahi kalmadigini gördük”

Didim kiyilarinin kumul bitkileri açisindan zengin bir bölge oldugunu ifade eden Sürücü; “Uzunca bir süredir Didim’in yapilasmaya açilmamis ve henüz tahribata ugramamis kiyilarinda izlemeler yapmaktayiz. Her mevsim farkli bitkilerin görüldügü Didim kiyilari, kumul bitkileri açisindan da çok zengin türlere ev sahipligi yapmaktadir. Akdeniz’e özgü keçi boynuzu, delice zeytin, defne, kizilçam ve birçok agaçla birlikte, nadir türlerden kum zambaklari ve farkli bitki türlerinin yani sira, eskiden beri Türklerde kutsal sayilan Akdeniz iklim kusaginin yangina en dirençli agaç türü olan ardiçlar, Didim kiyilarinin dogal zenginlikleri arasindadir. Tasburun Limani’ndan baslayarak, Tekagaç Feneri’ne kadar uzayan kiyilarda içlerinde asirlara meydan okuyan ardiçlarin bulundugu görülmektedir. Tabiat Parki olmasi dolayisiyla koruma altinda bulunan Tavsanburnu ve çevresindeki kiyilarda yogunlastiklari görülmektedir. Bugün Tavsanburnu Tabiat Parki ile Tasburun Balikçi Limani arasindaki agaçlik alanlarda hizla yapilan bir çalismanin oldugu gördük. Bu çalismalarin 1 haftadir devam ettigini ögrendik. Çevredeki vatandaslar tarafindan kamyonlarca agacin kesilerek tasindigi söylendi. Biz oradayken agaçlarin odun haline getirilerek traktör römorklarina yüklendigi, bir yandan da kepçelerle dogal dokunun tahrip edildigi gördük. Agaçlari odun haline getiren sahislara sordugumuzda, kendilerinin bu isi sirketleri adina yaptiklarini ve bu alani temizlediklerini söyledi.

Kepçelerin temizlik adina yaptigi çalismalar sonucunda kiyilarda yesil bir ot dahi kalmadigini gördük. Içlerinde birçok agaç türleriyle birlikte bu kiyilara özgü ardiçlarin da kesildigi, hatta daha yeni filizlenmeye baslayan ardiçlarin tahrip edildigini gördük. Planlanmis koruma tedbirleri alinarak sadece insanlarin yaya olarak yürüyebilecegi patikalarin olmasi gereken yerde, araç yollarinin açildigi ve kepçelerin çalistigini üzülerek izledik” dedi.



“Tek bir agaci bile feda etmemeliyiz”

Tahribata yol açan çalismalarin incelenmesi için yetkililere seslenen Sürücü; “Tavsanburnu Tabiat Parki’nin hemen yani basinda ve etki alaninda bulunan kiyilardaki temizlik adiyla yapilan çalismalar niçin yapilmaktadir? Kiyilarda temizlik adiyla yapilan çalismalardan önce, buradaki agaç ve bitki türlerinin özellikleri ve içlerinde endemik ve nadir türlerin olup-olmadigi ve alanin ekolojik hassasiyetleri konusunda bilimsel bir inceleme yapilmis midir? Basinda hiçbir uzman ve teknik bir yetkili olmadan, hiçbir bitkiyi ve agaci tanimayan kepçe operatörü ve elinde hizarla agaç kesen kisilerin inisiyatifinde yapilan çalismalar dogru mudur? Bu alanin korunmasi ve korumaya uyumlu bir sekilde kullanilmasi için bir planlama yapilmasi daha dogru olmaz miydi? Bu çalismalari kimler yaptiriyor ve izinlerini kimler veriyor bilmiyoruz. Onlara bir ardiç agacinin nasil meydana geldigini okumalarini tavsiye ediyoruz. Iklim degisikliginin etkilerinin daha da arttigi günümüzde, ormanlarimizi ve yesil dokularimizi korumali hatta artirilmasina yönelik çalismalar yapmali ve tek bir agaci bile feda etmemeliyiz. Didim kiyilarinda bulunan tüm ardiç agaçlarinin kayit altina alinarak kesilmelerinin engellenmesi için Orman Isletme Müdürlügü’ne, Tavsanburnu Tabiat Parki’nin etki alaninda olmasi nedeniyle de yapilan tahribatlarin incelenmesi ve kum zambaklarinin korunmasi için Doga Koruma ve Milli Parklar Aydin Sube Müdürlügü’ne müracaat edecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA