Texas-Meksika Sinirina Yüzen Bariyer Kurulumuna Baslandi

ABD’nin Texas eyaletinde düzensiz göçmenlerin ülkeye geçisini önlemek için Meksika sinirindaki Rio Grande Nehri üzerinde insa edilecek yüzen bariyerin kurulumuna baslandi.

Texas-Meksika Sinirina Yüzen Bariyer Kurulumuna Baslandi


ABD’nin Texas eyaleti yönetimi tarafindan geçtigimiz Haziran ayinda çikarilan yeni güvenlik yasasi ile Meksika sinirindaki Rio Grande Nehri üzerinde düzensiz göçmenlerin ülkeye girisine engel olmak amaciyla insa edilmesi planlanan yüzen bariyerin kurulumuna baslandi. Texas Kamu Güvenligi Departmani tarafindan yapilan açiklamada yüzen bariyerin insasi için gerekli olan samandiralarin bölgeye ulastigi bildirilirken kurulumun 7 Temmuz Cuma günü itibariyle basladigi ifade edildi.

Kano sirketlerinden dava

Texas’ta yer alan ve Rio Grande Nehri üzerinde faaliyet gösteren bir kano sirketi, Vali Greg Abbott’un ulusal sinirlara müdahale hakki bulunmadigini gerekçe göstererek kurulumuna baslanan yüzen bariyerin insasinin durdurulmasi talebiyle davaci oldu. Teksas Valisi Greg Abbott ise sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi paylasimda yüzen bariyer insasi nedeniyle kendisine açilan davaya tepki gösterdi. Vali Greg Abbott “Rio Grande üzerine samandira koyma plani yüzünden dava edildim. Mahkemede görüsecegiz. Ve Travis Ilçe Mahkemesi’nin bunun sonu oldugunu sanmayin. Bu dava Yüksek Mahkeme’ye gidecek. Texas sinirimizi korumak için anayasal hakka sahiptir” dedi.



Yasa tasarisi onaylanmisti

Texas’ta geçtigimiz Haziran ayinda Meksika sinirindan uyusturucu ve silah kaçakçilari ile göçmenlerin ülkeye geçislerine engel olmak amaciyla hazirlanan yasa tasarisi Texas Valisi Greg Abbott tarafindan onaylanmisti. Yasa tasarisi Rio Grande Nehri üzerinde yüzen bariyer insa edilmesi, Texas eyaleti güvenlik güçlerinin Meksika sinirinda zanlilari arama ve tutuklama yetkilerinin genisletilmesi ve sinir güvenligi amaciyla IHA’larin kullanilmasi gibi önlemleri içeriyor.
Kaynak: İHA