Teknolojinin Yol Açtigi Boyun Agrisina Dikkat

Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Timur Yildirim, son zamanlarda yasanan boyun agrilarinin genellikle teknoloji kaynakli oldugunu belirterek, akilli telefon ve diger elde tasinan cihazlarin yaygin kullanilmasi ve masaüstü bilgisayarlar veya dizüstü bilgisayar kullanirken uzun süreli oturmanin da yanlis durus ve boyun agrisina neden oldugunu söyledi.

Teknolojinin Yol Açtigi Boyun Agrisina Dikkat
Bugünün dijital çaginda teknoloji, hayatin ayrilmaz bir parçasi haline geldi. Insanlar akilli telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve sanal gerçeklik gözlükleri gibi çesitli cihazlarla sürekli etkilesim halinde. Ancak teknolojinin sundugu bu kolaylik ve baglanti, bir dezavantaja sahip. Medicana Saglik Grubu Beyin, Sinir ve Omurga Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Timur Yildirim, teknolojinin yol açtigi bu dezavantajlari degerlendirdi.

Son zamanlarda yasanan boyun agrilarinin, genellikle teknoloji kaynakli olduguna dikkat çeken Doç. Dr. Timur Yildirim, ’’Akilli telefonlar ve diger elde tasinan cihazlarin yaygin kullanimiyla, insanlar gün boyunca ekranlara bakarak saatler geçiriyorlar; bu da "Metin Boyun" olarak adlandirilan bir pozisyon olusturuyor. Bu dogal olmayan pozisyon, boyunda fazla gerilemeye neden olarak kas dengesizlikleri ve gerginlige yol açmaktadir. Ayrica, masaüstü bilgisayarlar veya dizüstü bilgisayarlar kullanirken uzun süreli oturma da yanlis durus ve boyun agrisina neden olabilir’’ dedi.



"Teknoloji kaynakli boyun agrisinin sebepleri arasinda birçok faktör etkili"

Doç. Dr. Timur Yildirim, teknoloji kaynakli boyun agrisinin çesitli belirtilerle kendini gösterdigini belirterek sebeplerini su sekilde siraladi: "Boyun ve Omuz Agrisi: Boyun ve omuz bölgelerinde sürekli rahatsizlik, hassasiyet veya sertlik. Bas Agrilari: Boyundaki kas gerginligi ve zorlanmadan kaynaklanan gerilim bas agrilari veya migrenin tetiklenmesi. Hareket Araliginin Azalmasi: Agri veya sertlik hissetmeden boyunun yanlara veya öne arkaya dönme veya egme zorlugu. Kas Zayifligi: Uzun süreli hareketsizlik veya yanlis durus nedeniyle boyundaki zayiflamis kaslar."

Doç. Dr. Timur Yildirim, teknoloji kaynakli boyun agrisinin sebepleri arasinda birçok faktörün etkili oldugunu belirterek, kötü durus, tekrarlayan hareketler, ekran konumu ve hareketsiz yasam tarzinin belirleyici oldugunu kaydetti.



"Iyi durusu koruyun"

Doç. Dr. Yildirim, boyun agrisini önleyici önlemleri ise su sekilde siraladi:

"Iyi Durusu Koruyun: Dik oturun, omuzlarinizi rahatlatin ve cihazlarinizin göz seviyenizde oldugundan emin olun, böylece boynun üzerindeki gerilimi azaltin. Düzenli Ara Vermek: Cihaz kullanim rutininize düzenli aralar ekleyerek gerinip hareket edin, böylece boyun kaslari rahatlayabilir ve toparlanabilir. Ergonomik Düzenlemeler: Boyuna baskiyi azaltmak için ayarlanabilir sandalyeler, masa ve bilgisayar monitörleri gibi ergonomik ekipmanlari tercih edin ve dogal bir durusu koruyun. Egzersiz ve Germe: Düzenli fiziksel aktiviteye katilin ve boyun germe egzersizleri yaparak destekleyici kaslari güçlendirin ve esnekligi artirin. Bilinçli Cihaz Kullanimi: Durus ve kullanim aliskanliklarinizin farkinda olun, uzun süre tek bir pozisyonda vakit geçirmekten kaçinin ve elektronik cihazlari kullanirken basinizi dogal bir pozisyonda tutun. Fizik Tedavi ve Masaj: Sürekli veya siddetli boyun agrisi yasiyorsaniz, uzmana basvurun. Fizik tedavi, masaj terapisi ve manuel terapi gibi düzenlemeler rahatlama saglayabilir ve iyilesmeyi tesvik edebilir."
Kaynak: İHA