Odunpazari Esnafi O Caddenin Artik Trafige Açilmasini Istiyor

Eskisehir’in en turistik yerlerinden birisi olan Tarihi Odunpazari bölgesindeki trafige kapatilan cadde sebebiyle islerinin azaldigini belirten esnaflar, konuyla ilgili yeni bir karar alinmasini bekliyor.

Odunpazari Esnafi O Caddenin Artik Trafige Açilmasini Istiyor
Imar planlarinda yaya bölgesi olarak göründügü belirtilen Tarihi Odunpazari bölgesi Kemal Zeytinoglu Caddesi ve baglantili sokaklar, 26 Eylül 2022 tarihinde Ulastirma Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafindan oy birligiyle alinan karar sonrasi belirli saatlerde araç trafigine kapatildi. Saat 10.00 ile 17.00 arasinda araç geçisine müsaade edilmeyen cadde üzerinde esnaflik yapan vatandaslar, bu karar sonrasinda islerinin olumsuz yönde etkilendigini öne sürerek yeni düzenlemeler yapilmasini istiyor. Alisveris yapmak için araciyla gelen müsterilerin bölgeye giremedigini söyleyen esnaflar, otopark sikintisi yasandigina da dikkat çekerek park yeri bulmanin adeta imkansiz hale geldigini ifade etti.

Isletme sahiplerinin bir bölümü bahsi geçen caddenin sadece hafta sonu kapali tutulmasi gerektigini düsünürken, bir diger bölümü ise asil yogunlugun cumartesi ve pazar günü oldugunu belirterek yolun hafta sonu trafige açilmasini istedi. Konuyla ilgili sikayetlerini dile getiren esnaflar, sorunlarina çözüm üretilmesi için yetkililere çagrida bulundu.

“Müsterilerimiz buraya giremiyor, mal tasimak konusunda sikinti yasiyoruz”

Odunpazari Meydani’nda kasaplik yapan Kadir Sen, alinan karar sonrasinda müsteri yogunluklarinin azaldigini söyledi.

Bazi zamanlar yük indirirken de sikinti yasadiklarini ifade eden Sen, “Bu yol yaklasik 1 senedir araç trafigine kapali. Ama hem müsterilerin hem de bizim sikayetlerimiz var ve çogaldi. Müsteriler bize, ‘Odunpazari’na giremiyoruz, trafik sikinti yasiyoruz’ diyorlar. Trafik yasaginin uygulandigi saatler de bize uymuyor. Buna baska bir çözüm üretmediler. Mesela biz Yilmaz Büyükersen hocamiza, ‘burayi hafta sonu tamamen kapatalim, diger günler biraz esnetelim’ dedik ama bu isteklerimizden hiçbirine olumlu cevap alamadik. Kendisi buranin tarihi bir bölge oldugunu ve araç giremeyecegini söyledi.

Durum böyle olunca biz de artik beklemeye geçtik. Yetkililerin konuyla ilgili bir sey yapmasi gerekiyor. Müsterilerin buraya giremedigi gibi biz de mal tasimak konusunda sikinti yasiyoruz” dedi.



“Biz böyle olmasini istemiyoruz, bölgedeki diger esnaflar da sikayetçi”

Tarihi Odunpazari Evleri bölgesinde met helvaciligi yapan Hüseyin Güntop, Kemal Zeytinoglu Caddesi’nin trafige kapatilmasiyla birlikte müsteri potansiyellerinin yari yariya düstügünü belirtti.

Yolun hafta içi kapali olabilecegini ancak hafta sonu tamamen açilmasi gerektigini düsünen Güntop, sunlari söyledi:

“Odunpazari’nin bu caddesi turistik açidan Eskisehir’in kalbi denilebilecek bir yer. Genis bir cadde olmasina ragmen trafige kapatildi. Çogu turist kendi arabasiyla nokta atisi bir sekilde buraya geliyordu. Ondan sonra rahatlikla alisverislerini yapip geri dönüyorlardi veya bir yere oturacaklari zaman araçlarini park ediyorlardi. Bu yol kapandiktan sonra çogu esnafin müsteri potansiyeli yari yariya düstü. Biz bundan sikayetçiyiz, bölgedeki diger esnaflar da sikayetçi. Turistler genellikle hafta sonu geliyor. Dolayisiyla bence burasi gerekirse hafta içi kapatilmali, hafta sonu tamamen açilmali. Buraya dolmus ve taksi gibi ulasim araçlari sokulmazsa trafik olmaz.”

“Cadde kapali oldugu için araçla girilemiyor, park edecek yer de bulunamiyor”

Bahsi geçen cadde üzerinde esnaflik yapan Fikret Karayer ise, hafta sonu uygulanan yasagin yerinde oldugunu ancak bu uygulamanin hafta içlerinde kendilerini olumsuz etkiledigini belirtti.

Ayni zamanda bölgede otopark sikintisi yasandigini da dile getiren Karayer, “Biz bu durumun çözülmesi için esnaflar olarak toplandik ve çok ugrastik ama bir türlü çözüme kavusturamadik. Yetkililer buranin turistik bölge oldugunu ve yeni projeler yapacaklarini söylüyorlar. Belediye bu caddeyi trafige açma taraftari degil. Dolayisiyla biz muzdaribiz. Kendi araciyla gelip geçen müsteriler buraya ugruyorlardi, simdi gelemiyorlar. Çünkü araçlarini asagida biraktiklari zaman ceza yiyorlar. Bu da bizim islerimizi yari yariya kesti. Hafta sonu buraya araç girmemesi güzel, çok kalabalik oluyordu ve yayalar rahat edemiyordu. Ama hafta içi uygulanan yasak bizi çok etkiliyor. Su cadde bir an önce trafige açilsa daha iyi olur. Bunun disinda bizim Odunpazari’nda bir otopark sikintimiz var. Bir tane otopark var ama orasi da resmi daire gibi, aksam 5-6 gibi kapaniyor. Müsterilerimiz arabalarini birakacak yer bulamiyorlar. Bölge esnafi olarak biz de sikinti yasiyoruz. Yukarida da bir otopark var ama oraya geçmek için bu yolu kullanmak lazim. Burasi kapali olunca orasi da kullanilamiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA