Uzman Psikolojik Danismandan Ailelere Madde Bagimliligi Uyarisi

Uzman Psikolojik Danisman Muhammed Soner, madde bagimliligi konusunda ailelere uyarilarda bulundu.

Uzman Psikolojik Danismandan Ailelere Madde Bagimliligi Uyarisi
Ailelerde uyusturucu madde, uyarici madde veya alkol bagimlisi kisiler varsa kendilerini çikmazda hissedebildiklerini belirten Uzman Psikolojik Danisman Muhammed Soner, bazen huzursuzluk, korku, bazen yüksek kaygi, bazen çaresizlik ve çogu zaman yorgunluk gibi negatif birçok duyguyu sik sik yasadiklarini söyledi.

Bagimliligin bir hastalik oldugunu ifade eden Soner, “Bagimli kisilerin iradesi zayif oldugunu düsünüp, onlari çogu zaman yargilariz. Oysa onlar iradesiz degil, bagimli bir beyne sahip hastalardir. Hastalarin ihtiyaç duydugu sey ise suçlanmak, asagilanmak, dövülmek vb. seyler degil, sadece hastaligini fark ederek tedavi olmaktir. Bagimlilik bir hastaliktir ve tedavisi gerekir. Bu da profesyonel bir destekle mümkündür. Ailenin ya da bagimli kisinin kendi çabalari ile saglikli ve istenilen bir sonuca erismesi zor olabilir. Bu nedenle hastaneler, Yesilay ve BAY-DER gibi bagimlilik alaninda önde gelen kuruluslardan destek alinmasi gerekir” dedi.



“Madde ve alkol etkisindeyken konusmayin”

“Bagimli kisiler madde veya alkol etkisindeyken onlarla konusmaya çalismaniz, saglikli bir iletisim kurmayacaginizdan öfkenizi veya merhametinizi kusmak disinda hiçbir ise yaramayacaktir” diyen Soner, “Hatta birçok zaman bagimli kisi için daha riskli davranislari sergilemek için gerekçe olabilir. En saglikli iletisim kurabileceginiz zaman dilimlerinde konusmayi tercih edin ve iletisimi bozan konusma tarzlarindan uzak durmaniz gerektigini unutmayin. Kullandiginiz iletisim dili çok önemlidir. Bizimle çalisan bagimli yakinlari bu konunun ne kadar üzerinde durdugumuzu bilirler” diye konustu.



“Bagimli kisiler de ödüllendirilmeli”

Bagimli kisilerin aile içinde çok zorlayici süreçler yasattigini aktaran Soner, “Ancak bagimli insanlar sadece bagimli degildir, ayni zamanda da insandir. O halde elbette bagimliligini ödüllendirmeyin. Ancak insani olarak yaptigi güzel seyleri de görmezden gelmeyin, aksine ödüllendirin. Ne demisler ‘Marifet iltifata tabidir’ seklinde konustu.

Bagimli kisiye yaklasimda yasanan iletisim problemleri için birçok sey söylemenin mümkün oldugunu ancak elestiride yargilayici ve asagilayici bir dil kullanmanin sik karsilasilan bir durum oldugunu kaydeden Soner, “Bagimli kisilere elbette elestiri yöneltilebilir ancak bunda saglikli bir ‘ben dili’ kullanilmalidir. Çevreye yakininizin bagimli oldugunu fark ettirmemek için kendinizi yipratmayin. Bu iki noktada çok önemlidir. Birincisi siz çevreden bu durumu saklamaya çalistikça bagimlilik aileyi daha çok yipratan ve tüketen bir hastalik olarak büyüyebilir. Ikinci olarak ise madde bulmak için maddi kaynaklar bulunamamasi durumunda yakininiz ailenin adina borç alma ve baska insanlari istismar etmeye daha kolay yönelebilir” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA