Gebe Okuluyla Daha Saglikli Bir Gebelik Hedefleniyor

Koru Hastanesi tarafindan düzenlenen ’Gebe Okulu’ projesi ile anne ve baba adaylarinin daha saglikli bir gebelik süreci geçirmesi hedefleniyor.

Gebe Okuluyla Daha Saglikli Bir Gebelik Hedefleniyor
Koru Hastanesi tarafindan anne ve baba adaylarinin daha saglikli bir gebelik sürecine ve dogum sonrasina hazirlanmasini amaçlayan ‘Gebe Okulu’ projesinin ilk programi, Sincan’daki Lale Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Programda dogum esnasinda yapilmasi gereken dogru nefes egzersizleri, dogum esnasinda dogru vücut hareketleri ve dogum sonrasi bebek bakimina kadar anneligin her asamasiyla ilgili bilgilendirilen anne ve babalar, cerrahi müdahaleye gerek kalmaksizin normal dogum için hazirlandi.

“Daha saglikli nesillere giderken her sey güzel dogumlarla basliyor”

Burada konusan Koru Hastanesi Kadin Hastaliklari, Dogum ve Tüp Bebek Uzmani Doç. Dr. Özgür Kan, ‘Gebe Okulu’ projesinin ilk programini gerçeklestirdiklerini ve projeyi sik sik tekrar etmeyi planladiklarini ifade ederek, “Gebe okullari çok önemli. Giderek de hem Ankara’da hem de Türkiye’de sikligi artmakta. Aslinda yurtdisinda da birçok gebeye bu sekilde egitimler verilmekte ve doguma hazirlanmakta. Burada bu planlamayi yaptigimizda en önemlisi konuyla ilgili gerçekten tecrübeli ve bilgili hekimlerle birlikte birçok farkli çalistigimiz meslektasimiz ve saglik paydasimizla doguma hazirlanirken nelere dikkat edilmeli, neler önemli ve bu dogum hazirlik egitimleri bize neler saglamakta sorulari. Çünkü daha saglikli nesillere giderken her sey güzel dogumlarla basliyor” ifadelerini kullandi.

“Anne ve baba adaylarinin kafalarinda birçok soru isareti var”

Gebelik sürecinin uzun oldugunu dile getiren Kan, “Anne ve baba adayinin ne yazik ki birçogu ilk defa tecrübe ediyorlar. Buna istinaden kafalarinda birçok soru isareti var. Bugün bizim burada toplanmamizin temel amaci da bu soru isaretlerini gidermek. Onlari gebelik süreci, dogumdan sonraki periyotta da bebeklerinin bakimlariyla ilgili daha bilgili, donanimli hale getirebilmek için buradayiz. Burada dogum sekillerinden, anestezisinden, yeni dogan bakimindan, yeni dogan bakimindaki en kritik noktalardan bahsedecegiz. Özellikle gerek Saglik Bakanligi olsun, gerek saglik müdürlükleri olsun normal dogumu tesvik ediyoruz. Bu normal doguma gidecek süreçte sürecin daha kolay ve daha saglikli ilerlemesi için insanlari bilgilendirmek için bu toplantiyi organize ettik” diye konustu.



“Daha keyifli, huzurlu ve saglikli bir dogum periyodunun onlari bekleyecegini bilecekler”

Gebeligin anne adaylari için korkutucu ve tedirgin edici olabildigini belirten Kan, sözlerine söyle devam etti:

“Aslinda burada akildaki soru isaretlerini gidermek ve süreçle ilgili bilgi sahibi olmak bizi bu sürece daha kolay hazirlayacaktir. Biz de en sik sorulan sorulardan bir bölüm derledik ve bununla ilgili olarak da anne adaylarimizi bilgilendirecegiz. Tabii ki hastalarimiz demek dogru degil. Çünkü anne adaylarimiz bunun bir hastalik olmadigini ama rahatlikla yönetebilecegini, eslerinin ve ailelerinin de destegiyle daha keyifli, huzurlu ve saglikli bir dogum periyodunun onlari bekleyecegini bilecekler.”

“Normal dogum, arttirmaya gayret ettigimiz bir periyot”

En önemli ve temel hedeflerinin saglikli bir dogum oldugunu söyleyen Kan, “Bunun aslinda normal ya da sezaryenle olmasi çok önemli degil. Adinda da sakli oldugu gibi normal dogum, arttirmaya gayet ettigimiz bir periyot. Burada belki de hastalari en çok korkutan sey normal dogumla ilgili bilinmezlikler. Eger buradaki sorulari cevaplandirabilirseniz beraberinde de normal dogum, daha saglikli olan ve daha cerrahi islemin ve birçok komplikasyondan uzak kalacagimiz bir dogum mantikli olabilir ama gereklilik halinde de sezaryen da asla korkutucu bir dogum sekli degildir” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA