Cumhurbaskani Erdogan, 'Savunma Sanayiimiz 80 Binden Fazla Çalisaniyla Ülkemiz Ekonomisinin Lokomotifligini Üstlendi'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "“ 2002 yilinda savunma sektöründe sadece 57 firmamiz faaliyet gösteriyorken, bugün bu sayi ne oldu biliyor musunuz? 2 bin 500. Savunma Sanayiimiz 80 binden fazla çalisaniyla ülkemiz ekonomisinin lokomotifligini üstlendi. 1 milyar dolar olan ciro rakamimiz 12 milyar dolari asti. Arastirma gelistirme harcamamiz 49 milyon dolardan 2 milyar dolara yükseldi. 248 milyon dolar civarinda olan ihracatimiz geçen sene 4 buçuk milyar dolarla rekor kirdi. Daha da artacak bundan süphemiz yok. " dedi.



Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, TÜYAP Fuar Merkezi’nde, IDEF’23 16’nci Uluslararasi Savunma Sanayii Fuari Kapanis Töreninde konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, konusmasinda “Kamu-özel sektör arasindaki yakin isbirliginin önemini burada bir kez daha gördük. Sali günü baslayan ve dört gün süren fuarimiza bu sene ilgi oldukça yüksek. Dünyanin 81 farkli ülkesi ile birlikte NATO, Afrika Birligi ve Türk Amerikan Is Konseyi’nden katilim oldu. Ayni sekilde fuara 189 heyeti temsilen 741 heyet üyesi istirak etti. Fuarimizda 689’u yerli, 772’si yabanci olmak üzere bin 461 firma yer aldi. Yüzde 15’i yabanci olmak üzere 100 binden ziyaretçiyi agirlayan IDEF’23 sektöre damgasini vurmayi yine basardi. Fuar tarihi açisindan çok da uzun olmayan 30 yillik zaman zarfinda IDEF sektörün kalbinin attigi küresel bir markaya dönüsmüstür. Türkiye için önemli bir kazanim olan bu gerçegi, katilimci ve firma sayisinin yani sira ürünlerimizin genisleyen yelpazesi de teyit ediyor. Türk Savunma Sanayii’nin adeta görücüye çiktigi fuar süresince farkli kategorilerde 200’e yakin sistem ve alt sistemin tanitimi yapildi. IDEF’23 is baglantilari açisindan da hamdolsun oldukça verimli geçti. Simdiye kadar katilimci sirketler, yabanci heyetler ve Türk tedarik makamlari arasinda 5 bin is görüsmesi gerçeklestirildi.

Ayrica 4 gün boyunca 120 tanitim programi, is birligi protokolü ve sözlesme imza töreni düzenlendi.

Bunlarin haricinde daha pek çok temasa, görüsmeye, is baglantisina, irtibat tesisine fuarimiz vesile oldu” dedi.



"Sektörün ihtiyaçlarini tespit edip, özgün çözümler gelistirecegiz"

Sektörün ihtiyaçlarini tespit edip çözümler gelistireceklerini belirten Erdogan, “IDEF’in basari çitasini daha da yükseltmesinden memnuniyet duyuyoruz. Fuarin ülkemize ve sektörümüze yakisir sekilde icrasina destek veren hiçbir kardesimi göz ardi edemeyiz. Ama buraya destek veren kardeslerime, firmamiza ve kurumumuza sükranlarimi sunuyorum. Elbette IDEF’23 deki basarimizi aldik, Türkiye’nin gurur hanesine yazdik. Ama ayni zamanda bugünden itibaren daha büyük hedeflere yelken açtik. Önümüzde çok iyi degerlendirmemiz gereken 2 senemiz bulunuyor. Insallah bu süreyi kamusu ve özel sektörü ile en etkin, en verimli sekilde kullanacagiz. Baslayip belli bir asamaya getirdigimiz projelere hiz verecegiz. Sektörün ihtiyaçlarini tespit edip, özgün çözümler gelistirecegiz. Ürün yelpazemizle birlikte rekabet gücümüzü de artiracagiz. MOKAP olarak sergilenen ürünlerimizi kullanima ve satisa hazir hale getirecegiz. Sadece bunlarla kalmayacak, kendi alaninda çigir açan, sektöre yön veren ileri teknolojiye sahip yeni ürünlerle tüm dünyanin huzuruna çikacagiz. 17. IDEF’in iste bu hedeflerimizi gerçege dönüstürecegimiz bir platform olabilmesi için çalismalarimiza simdiden baslayacagiz” ifadelerini kullandi.

"Ülkemizi takip edenler son 21 yilda Türkiye’nin özellikle savunma sanayii alaninda yazdigi basari hikayesinin en yakin sahididir"

Savunma Sanayii alaninda son 21 yilda gelismeler kaydedildigine deginen Cumhurbaskani Erdogan, “Buradaki tüm firmalarimizin adeta bir akinci ruhu ile isine ve projesine dört elle sarilmasini bekliyorum. Yalan tüccarlarina ve seamet tellallarina asla kulak asmayacagiz. Hedeflerimize odaklanarak bir sonraki IDEF’i her bakimdan sektörümüz açisindan yeni bir siçrama tahtasi haline getirecegiz. Bunlari söylerken kesinlikle hamaset yapmiyoruz. Son 21 yilda basardiklarimiza bakarak böyle iddiali konusuyoruz. Savunma sanayii alaninda kat ettigimiz mesafe bizim hem referansimiz hem ilham kaynagimiz hem de neleri yapabilecegimizin müjdecisidir. Ülkemizi takip edenler son 21 yilda Türkiye’nin özellikle savunma sanayii alaninda yazdigi basari hikayesinin en yakin sahididir. Kurumlarimiz, firmalarimiz ve vatandaslarimiz ise bu hikayenin aktörleri olarak sürece taniklik ettiler” seklinde konustu.



"Korkaklar zafer aniti dikemez"

Erdogan, “Gerçekten son 21 yilda dünyada belki de hiçbir ülkenin karsilasmadigi engellerle karsilastik. Gizli açik ambargolara maruz birakildik. Haksiz ve hukuksuz kisitlamalarin muhatabi olduk. Çifte standardin, adaletsizligin, ahde vefasizligin daniskasini yasadik. Ama bunlar karsisinda yilmadik, pes etmedik, yolumuzdan asla dönmedik. Kendi göbegimizi kendimiz kesmek zorunda oldugumuzu hiçbir zaman aklimizdan çikarmadik. Her zaman su inançta olduk, korkaklar zafer aniti dikemez. Inanmis yüreklere kimse set çekemez. Azmin ve gayretin önünde hiçbir güç duramaz, iman varsa, irade varsa Allah’in izniyle imkan da vardir. Iste bu anlayisla hareket ederek hamdolsun 21 sene önce hayali dahi kurulamayan nice basariya nice zafere fuarda bugün gururla tanitilan nice savunma ürününe imza attik” dedi.



“Kendi savas gemisini yapan dünyadaki 10 ülkeden biriyiz”

Kendi savas gemisini yapan dünyadaki 10 ülkeden birinin Türkiye olduguna dikkati çeken Cumhurbaskani Erdogan, “2002 yilinda savunma sektöründe yüzde 80 oraninda disa bagli bir ülke devraldik. Öyle ki askerinin polisinin kullandigi temel silahlari bile yurt disindan ithal eden ithal etmek mecburiyetinde olan bir Türkiye vardi. Bu bagimlilik iliskisinden dolayi terörle mücadele operasyonlarimizi yürütürken bile ciddi sikintilarla karsilasiyorduk. Gün oldu terörle mücadele için istedigimiz bir IHA’yi bile bize vermediler. Bizim silahlarimizi teröristlere karsi kullanamazsiniz dediler. Tabancayi bize vermediler. Ama simdi bize tabanca vermeyenlere biz kendi tabancalarimizi veriyoruz. Gün oldu parasini ödedigimiz malzemeleri bile tedarikini yapmadilar. Daha burada sayamayacagimiz sayisiz bahanelerle bize sürekli zorluk çikardilar. Savunma sanayinde attigimiz cesur adimlarla bize ve ülkemize yakismayan bu tabloyu tamamen tersine çevirdik. Disa bagimliligi yüzde 20’lere kadar düsürdük. Bugün kara hava ve deniz araçlarinda ihtiyaçlarimizin yerli ve milli imkanlarla karsilayabiliyoruz. TB2 ve ANKA ile basladigimiz yolculugumuzu AKINCI ve AKSUNGUR ile bir üst lige tasidik. Insansiz savas uçagimiz KIZILELMA ile insallah bu alanda çigir açacagiz. Kendi savas gemisini yapan dünyadaki 10 ülkeden biriyiz. Gemilerimizi sadece tasarlamak ve üretmekle kalmiyoruz. Gemilerde kullanilan silah sistemlerinden radarlara elektronik harbe kadar birçok teknolojiyi de yine biz gelistiriyoruz. Silahli insansiz deniz, hava ve kara araçlarinda yeni ürünlerle kapasitemizi sürekli güçlendiriyoruz” diye konustu.



“Savunma Sanayiimiz 80 binden fazla çalisaniyla ülkemiz ekonomisinin lokomotifligini üstlendi”

Erdogan, “2002 yilinda savunma sektöründe sadece 57 firmamiz faaliyet gösteriyorken, bugün bu sayi ne oldu biliyor musunuz? 2 bin 500. Savunma Sanayiimiz 80 binden fazla çalisaniyla ülkemiz ekonomisinin lokomotifligini üstlendi. 1 milyar dolar olan ciro rakamimiz 12 milyar dolari asti. Arastirma gelistirme harcamamiz 49 milyon dolardan 2 milyar dolara yükseldi. 248 milyon dolar civarinda olan ihracatimiz geçen sene 4 buçuk milyar dolarla rekor kirdi. Daha da artacak bundan süphemiz yok. 2023’ün ilk yarisinda savunma ihracatimiz 2 milyar 400 dolar oldu. Sene sonunda insallah 6 milyar dolarlik ihracat hedefliyoruz. Bu basarilari küresel ekonomik krizlerin yaninda 6 subat 11 ilimizi ve 14 milyon insanimizi etkileyen 50 bin’e askin vatandasimizin hayatini kaybettigi deprem felaketine ragmen elde ettik. Yine bu dönemde 14 mayis 28 mayis tarihlerinde 2 kritik seçim yasadigimiz halde hedeflerimizden bir an olsun kopmadik” kaydetti.

Kaynak: İHA