2023'Ün Ilk Yarisinda Rekor Ihracat
Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) Türkiye Irak Is Konseyi Baskani Halit Acar, 2023 yilinin ilk yarisinda Türkiye genelinden Irak’a toplam 5.6 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirildigini ifade ederek Irak’in Türkiye için en önemli pazarlar arasinda yer aldigini sözlerine ekledi.

Acar yaptigi yazili açiklamada 2023 yilina büyük ümitlerle girildigini belirterek, “2023 ihracatimiz için oldugu kadar birçok konuda güzel umutlar barindiran bir yil olarak basladi.
Hedeflerimiz büyük, motivasyonumuz yüksekti. Asrin felaketi tam bu sirada hepimizi derinden sarsti. Kaybettigimiz canlar için aglarken, enkazlardan gelen seslere kilitlendi kulaklarimiz. Acilari sarmaya çalistik tüm enerji ve kaynaklarimizla. Kendimize gelmemiz zaman aldi ama toparlandik. Bu dönemden olumsuz etkilenen ihracat rakamlarimiz ise yine de beklenenden daha yüksek seviyelerde gerçeklesti. Allah bu felaketin tekrarini göstermesin, yüce milletimiz daima bu topraklarda payidar olsun. Yasanan felaketin ardindan kisa sürede toparlanan sektörlerimiz, ülke ekonomisinin toparlanmasina da katki saglarken devamli ihracat için her zamankinden daha fazla çalisarak 2023 yilinin ilk yarisinin basariyla tamamlanmasinda önemli etken oldu” dedi.
"Irak Türkiye’nin en önemli pazarlarindan birisidir"
Türkiye’den Irak’a 2023 yilinin ilk yarisinda 5,6 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirildigini de sözlerine ekleyen Baskan Halit Acar, Türkiye’nin en fazla ihracat gerçeklestirdigi ülkeler arasinda Irak’in besinci sirada yer aldigini belirtti.
Acar, “Irak ülkemiz için önemli ve büyük bir pazardir. 2023 yilinin ilk alti aylik diliminde Türkiye’den Irak’a toplam 5,6 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirilmistir. Irak’a en fazla ihracat yapan illerimiz ise Istanbul, Gaziantep, Mardin, İçel ve Ankara’dir. Ülkemizden 2022 yilinin ilk alti ayinda yapilan ihracat tutari 6,3 milyar dolar olup 2023 yilinda bu rakam 5,6 milyar dolar olarak gerçeklesmistir. Elbette bu kismi gerilemede Türkiye’nin yasadigi asrin felaketi en önemli unsur olurken, global ekonomik krizlerin de etkisi büyüktür. 2023 yilinin ikinci alti ayinda bu rakamlarin hizla normale dönecegine inaniyoruz. Iki ülke arasinda ki siyasi ve ticari iliskilerin her geçen gün daha da iyiye gittigi bir ortamda ihracatimizin artmamasi için hiçbir neden yok” diye konustu.
