Kilisliler Kavurucu Sicakta 'Bici Bici' Ile Serinliyor

Kavurucu sicaklarin etkili oldugu Kilis’te, vatandaslar yörede yogun olarak tüketilen, muhallebi, meyve ve buzun bulustugu bici bici ile serinliyor.

Kilisliler Kavurucu Sicakta 'Bici Bici' Ile Serinliyor
Son yillarin en sicak günlerinin yasandigi Kilis’te kavurucu sicaklardan bunalan vatandaslar, yöresel soguk tatlilara yöneldi. Hissedilen sicakligin 42 dereceye ulasmasi nedeniyle zor günler yasayan Kilisliler, disari çiktiklarinda bol miktarda "haytali" olarak da bilinen "bici bici" tüketiyor. Muhallebi, buz püresi, nisasta, mevsim meyveleri, gül suyu ve serbet ile yapilan bici bicinin kasesi 20 TL’den alici buluyor.

Bici bici üretiminde 3’üncü kusak olduklarinin altini çizen baklava ustasi Sinan Gözüuykulu, herkesi bici bici yemeye davet etti. Gözüuyku, ‘‘Bici bici sektörü bize dededen bize kaldi. 1970 yillarinda beridir bu isle ugrasan dedem emekli oldu babama kaldi babamda emekli olunca bayragi ben alarak, Allah nasip ederse benden sonra da çocuklarim devam edecek. Kilis’te sicakliklarin arttigi dönemlerde vatandaslarin serinleten farkli bir tadin pesinde oldugunu fark ettik. Biz de rahmetli dedemin yaptigi bici bici yani haytaliyi tekrar Kilis’e kazandirdik. Çok güzel olumlu dönüsler aldik. Gül serbetinden yapilan tatlinin içinde buz ve sütten yapilmis tarifi sadece ailemizin bildigi muhallebi var. Sicaktan bunalan vatandaslari serinleten lezzete herkesi bekliyoruz’’ ifadelerini kullandi.

Son yillarin en sicak hava sartlarinda bile çalisan su tesisati ustasi Ahmet Yalçin, "Bu sicaklarda su tesisati üzerine çalisiyorum. Dam ve çatilara günes enerjisi montaji için çikiyoruz ve havalar çok sicak oluyor. 50 sene önce Kilis’te bici bici satilirdi simdi ise sehrimize tekrardan geldi ve çok mutlu olduk. Özellikle sicak havalarda bici biciyi herkese tavsiye ediyorum’’ dedi.

Kaynak: İHA