Ailelere 'Okullar Açilmadan Kizamik Asilarini Tamamlayin' Uyarisi

Manisa Sehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hekimi Uzm. Dr. Zühal Ümit, kizamik vakalarinda artis olduguna dikkat çekerek “Bu yaz döneminde okullar baslamadan önce eksik doz asili çocuklarimizin da mutlaka asilarini tamamlamasini önermekteyiz” dedi.

Ailelere 'Okullar Açilmadan Kizamik Asilarini Tamamlayin' Uyarisi
Manisa Sehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hekimi Uzm. Dr. Zühal Ümit, son dönemlerde dünya genelinde artan kizamik vakalariyla ilgili uyarilarda bulundu. Kizamik hastaliginin ciddi komplikasyonlara sebebiyet verebildigini söyleyen Uzm. Dr. Ümit, “Kizamik çocukluk döneminde daha sik görülen bulasici bir hastaliktir. Solunum yoluyla bulasmaktadir. Ates ve döküntüyle seyreder. Ciddi komplikasyonlara sebebiyet verebilir. Son dönemde göçler sebebiyle dünya genelinde kizamik vakalarinda artis vardir. Ülkemizde de Saglik Bakanliginin verilerine göre kizamik vakalarinda artis vardir ve vakalarin çogu da Istanbul’dadir. Bizim ülkemizdeki kizamik artisindaki en önemli sebep göçler ve eksik asili çocuklardir. Bu eksik asili çocuklarin sebebi de; pandemi döneminde çocukluk dönemi asilarinin yapilmasindaki azalmadir. Eksik asili çocuklar için mutlaka bu yaz döneminde eksik asilarinin yapilmasini önermekteyiz. Bu dönemde çocuklarimiz 9., 12. ay ve 4 yas asilarini olmalidir” dedi.



“Okullar baslamadan asilari yaptirin”

Okullarin açilmasiyla beraber çocuklarin birbirleriyle daha çok temas edecegi nedeniyle asilarin yaptirilmasinin önemli oldugunu vurgulayan Ümit, “Kizamik vakasiyla temas eden hastalar ilk 3 gün içerisinde kizamik asilarini olmalidir. Türkiye’de kizamik vakalarinda artis mevcuttur. Ates ve döküntüsü olan, kizamik süphesi olan hastalar en kisa zamanda ilgili saglik kuruluslarina basvurmalidir. Bu saglik kuruluslarinda izole edilmeli ve gereken tetkikler yapilmalidir. Bu dönemde çocuklarin 3 doz asi olmasi önemlidir. Bu yaz döneminde okullar baslamadan önce eksik doz asili çocuklarimizin da mutlaka asilarini tamamlamasini önermekteyiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA