Izmir'in Taksi-Minibüs Ücretlerinde Zam Karari Yok
Izmir’de en kisa mesafe 30 lira olan taksi ücretlerinin 70 liraya, minibüslerde de indi bindi ücretlerinin 15 liraya çikacagi haberlerinin dogru olmadigini belirten Izmir Soförler ve Otomobilciler Esnaf Odasi Baskani Celil Anik, “Alinmis bir zam karari yok. Su an taksilerde yakin mesafe 30 lira, açilis 7 lira, kilometrede 13 liradan hizmet veriliyor. Bu, agustosun 20’sine kadar böyle devam edecek” dedi.

Taksi ve minibüslerde alinmis bir zam kararinin olmadigini, agustos ayinin sonuna kadar da zam kararinin alinamayacagini kaydeden Anik, “Su an yapilmis bir zam yok. Dünden beri Izmir’de bir haber dolasiyor. ‘Taksilerde indi bindi 70 lira olacak, minibüste 19 lira olacak’ yazilmis. Böyle bir sey yok. Yani alinmis hiçbir karar yok. Bunun görüsmeleri var. Bu haberler nereden çikiyor, onu da anlamis degiliz. Bu da bizim esnafimizi ve vatandasi sikintiya sokuyor. Su an yakin mesafe 30 lira, açilis 7 lira, kilometrede 13 liradan hizmet veriliyor. Bu, agustosun 20’sine kadar böyle devam edecek. Su an minibüste de indi bindi 12 lira. 14-15 lira olan bölgeler de var. Hiçbir zam uygulamasi yok” diye konustu.
“Böyle bir kararin su anda uygulanmaya sansi yok”
Tarifelerle ilgili görüsmelerin sürdügünü ifade eden Anik, söyle devam etti: “Bu konuda süreç devam ediyor. Önce esnaf birligiyle görüsülür ve bir mutabakat saglanir. Daha sonra Izmir Büyüksehir Belediyesi nihai karari verir. Daha hiçbir nihai karar verilmezken böyle haberler dolasima girdi. Dünden beri biz de bu isten rahatsizlik duyduk. Kendi esnafimiz da rahatsizlik duydu. Böyle bir sey yok, oldugu zaman gerekli açiklamayi yapacagiz. Zaten 20 Agustos’tan önce UKOME’den bir karar çikmaz. Çünkü bu konu agustos ayinin içinde görüsülecek. Yani böyle bir kararin su anda uygulanmaya sansi yok.”
ÖTV indirimi talebi
ÖTV indirimi konusunda taleplerini de siralayan Baskan Anik, sunlari söyledi.
“Taksilerde bir ÖTV indirimi vardi. Seçim öncesi Cumhurbaskanimiz ‘ÖTV uygulamasi yapilacak’ diye bir açiklama yapmisti. Biz bunu yillardan beri dile getirdik. 2016’da bir kereye mahsus yapilmisti. Bizim yaptigimiz görüsmelerde, ekim ayinda meclis açildiktan sonra yürürlüge girecegini söylediler. Ancak tabii ki bizim talebimiz su; mesele sifir ÖTV degildir. Bunun sürekli olmasi lazim. Biz taksici esnafi olarak yüzde 45 ÖTV öderken diger tasima yapan, yolcu tasimasi yapan servis, minibüsler yüzde 4 ödüyor. Bu düzenlenebilir. Biz de yüzde 10-15 veririz ve bu sürekli olur. Taksiye bin vatandas da düzgün bir araca binmis olur. Ayrica mazot, benzin bu kadar yükselirken Türkiye’deki ticari tasitlara, yani taksiciye, minibüsçüye, servisçiye, çiftçiye, kamyoncuya akaryakittaki ÖTV’de indirim yapilmasi gerekir. Çünkü fiyat yükseldigi sürece zam talep ediliyor. Bunun makul seviyede indirilmesi gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanimiz Mehmet Simsek’e Izmir’den sesleniyoruz. Yük ve yolcu tasiyanlar için mazotta ÖTV indirimi yapilsin. Bir indirim yapilirsa biz de fiyatlarimizi ona göre ayarlariz ve bu çark da döner.”
